OPOLAGRA_2025

Żywność z feralną solą jest bezpieczna

7 marca 2012
Wstępne wyniki badań zanieczyszczeń soli wypadowej sprzedawanej przez ANWIL S.A. wskazują, że nie stanowi ona zagrożenia dla zdrowia ludzkiego, – Uważany, że zarówno siarczan sodu, jak i żelazocyjanek potasu obecne w soli wypadowej nie stanowią  poważniejszego zagrożenia dla zdrowia konsumenta – zaopiniował Krzysztof Niemczuk, dyrektor Państwowego Instytutu Badawczego.

- Zdaniem Państwowego Zakładu Higieny (NIZP-PZH) zanieczyszczenia soli wypadowej przedstawione przez ANWIL S.A. nie wskazują na możliwość wystąpienia szkodliwych skutków zdrowotnych po spożyciu produktów, do których była ona wykorzystywana w procesach stosowanych przez przemysł spożywczy – poinformował Mirosław Wysocki, dyrektor Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - Państwowego Zakładu Higieny.

Afera zaszkodziła wszystkim
- Nie ulega wątpliwości, że właściciele trzech zakładów wprowadzających sól wypadową do obrotu towarowego jako sól spożywczą muszą być surowo ukarani. Jest to jednoznaczne przestępstwo, z którego zdawali sobie sprawę – oświadczył Andrzej Pisula, technolog żywieniowy i dodał: Natomiast jako niezwykle szkodliwe dla całej branży spożywczej uważam przedwczesne i jak na razie bezpodstawne opinie dziennikarzy TVN w sprawie toksyczności występujących w soli wypadowej zanieczyszczeń i ich ewentualnego wpływu na bezpieczeństwo zdrowotne i życie ludzi.

Polski system kontroli jest szczelny
Służby sanitarne przypominają, że polski system kontroli należy do najszczelniejszych w UE i w świecie. Jednocześnie jest ściśle powiązany z systemem „wczesnego ostrzegania o zagrożeniach zdrowotnych” obowiązującym we wszystkich krajach Unii. Co ciekawe, zawartość siarczanów jest większa w promowanej jako zdrowa żywność soli morskiej (wynosi 6%). Siarczan sodu jest też dopuszczony do stosowania jako dodatek do żywności i jest powszechnie spożywany przez konsumentów produktów spożywczych.

Ile można zjeść siarczanu sodu i ile ma go sól wypadowa?
Według danych Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) dzienna dawka jonów siarczanowych do 417 mg/dzień (7 mg siarczanu/kg m.c./dzień) nie daje powodów do niepokoju o zdrowie. Biorąc pod uwagę maksymalną zawartość siarczanu sodu w soli pochodzącej z zakładów ANWIL. S.A., wynoszącą 4%, konsument mógłby spożyć w 6g soli ok. 240 mg siarczanu sodu, co stanowi połowę dziennego bezpiecznego poziomu dla tego związku. Ilość ta faktycznie będzie niższa, biorąc  pod uwagę fakt, że jest to forma uwodniona. Warto w tym miejscu wspomnieć, że siarczan sodu jest też powszechnie używany w lecznictwie jako środek przeczyszczający. – Uważany, że zarówno siarczan sodu, jak i żelazocyjanek potasu obecne w soli wypadowej nie stanowią  poważniejszego zagrożenia dla zdrowia konsumenta – zaopiniował Krzysztof Niemczuk, dyrektor Państwowego Instytutu Badawczego.


POWIĄZANE

Rolnictwo i żywność, w tym rybołówstwo, są sektorami strategicznymi dla UE. Syst...

Ruszył sezon pełen wyzwań i szans dla pszczelarzy Tegoroczny sezon miodowy rozpo...

Prezydent Andrzej Duda zaprosił na spotkanie Prezydenta elekta Karola Nawrockieg...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę