Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Żywność w tym roku może zdrożeć nawet o 6 proc.

19 lipca 2012
Żywność w tym roku podrożeje o ok. 6 proc. - prognozuje Polska Federacja Producentów Żywności. Według analityków BGŻ będzie to 4,5 -5,5 proc. Najmniejszych wzrostów, rzędu 4 proc., spodziewa się natomiast Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

- Na początku roku, podobnie jak Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, prognozowaliśmy, że żywność podrożeje w 2012 r. o około 4 proc. Teraz musimy zweryfikować swoje prognozy i uważamy, że wzrost cen będzie wyższy i sięgnie 6 proc. - powiedział PAP dyrektor generalny Stowarzyszenia Polska Federacja Producentów Żywności Andrzej Gantner.

Dodał, że na zmianę prognozy wpłynęła m.in. trudna sytuacja na rynku zbóż. - Już teraz mamy do czynienia z globalną podwyżką cen zbóż o ok. 30 proc. A to wpłynie przecież nie tylko na wzrost cen pieczywa i przetworów zbożowych, ale także na wzrost cen pasz, co oznacza podwyżkę cen mięsa - powiedział Gantner. Zaznaczył, że podwyżki mogą też dotyczyć olejów spożywczych robionych z rzepaku.

Jego zdaniem w Polsce na wzrost cen zboża złożyło się wiele czynników. - Dużo zboża wymarzło, część zboża konsumpcyjnego została zużyta do ponownych obsiewów; plony nie zapowiadają się dobrze, a pogoda tylko pogarsza te prognozy - podkreślił. Dodał, że będą też problemy ze zbiorami kukurydzy, gdyż w Stanach Zjednoczonych jest potężna susza".

- Przy optymistycznym założeniu średnie podwyżki cen żywności wyniosą na koniec roku ok. 6 proc. Tym bardziej, że na ceny żywności wpływają także rosnące ceny energii i paliw - podkreślił Gantner.

Zdaniem analityka rynków rolnych Banku Gospodarki Żywnościowej Michała Koleśnikowa tegoroczny wzrost cen żywności wyniesie około 4,5-5,5 proc. - W największym stopniu będą miały na to wpływ wysokie ceny żywności pochodzenia zwierzęcego: mięsa, ryb oraz jaj. Prawdopodobnie obserwowany w ostatnich tygodniach wzrost cen zbóż i roślin oleistych na rynkach światowych nie znajdzie jeszcze dużego odzwierciedlenia we wskaźniku średniorocznym ceny detalicznych w Polsce - powiedział PAP Koleśnikow.

Dodał, że jeśli ten wzrost okaże się jednak trwały, to może mieć większy wpływ na ewentualny wzrost cen żywności w przyszłym roku.

W piątek dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej Andrzej Kowalski powiedział PAP, że Instytut prognozuje, że w tym roku żywność podrożeje ok. 4 proc.

Przypomniał, że na początku roku większość ekspertów, poza Instytutem, twierdziła, że w tym roku w naszym kraju zboża będzie mało, a ziarno będzie drogie, bo uprawy wymarzły. IERiGŻ wskazywał natomiast, że nawet jeżeli 30-40 proc. upraw zniszczyły mrozy, to nie znaczy, że pola te nie zostaną zagospodarowane. - Faktycznie prawie wszyscy rolnicy wykonali ponowne zasiewy - zauważył.

- Nie spodziewam się, aby mleko i przetwory mleczne zdrożały - powiedział Kowalski. Może natomiast podrożeć mięso, głównie wieprzowina i niewiele drób.

Według piątkowych danych GUS, w czerwcu w stosunku do maja żywność podrożała o 0,7 proc., natomiast w ujęciu rocznym było to 5,4 proc.

POWIĄZANE

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...

Według stanu na 20 listopada od początku tego miesiąca koleją na Ukrainie przewi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę