Zdaniem ministra rolnictwa Marka Sawickiego żywność w Polsce jest tania w porównaniu z krajami zachodnimi, ale w stosunku do polskich zarobków jest zbyt droga.
Według szefa resortu przyczyniają się do tego m.in. pośrednicy, dystrybutorzy i firmy handlowe, narzucające na produkty żywnościowe wysokie marże lub pobierający dodatkowe opłaty. Marek Sawicki podkreśla, że to nie tylko polski problem.
Tłumaczy, że dostrzegła go Komisja Europejska, powołując Komitet Wysokiego Szczebla do zbadania łańcucha żywnościowego pod kątem cen i marż. Rozmówca "Pulsu Biznesu" mówi, że pozycja handlu stała się w UE tak silna, że dbając o dobro konsumentów oraz producentów w wielu krajach, tworzy się różne instrumenty mające zagwarantować uczciwy poziom cen.
Według ministra w Polsce warto byłoby stworzyć system monitoringu cen i marż podobny do tego, jaki działa we Francji. Jego zdaniem powinno się także stworzyć w Polsce kodeks dobrych praktyk handlowych.