Za żywność w pierwszej połowie lutego płaciliśmy o 0,2 proc. drożej niż miesiąc wcześniej - podał wczoraj GUS. Pieczywo zdrożało w tym czasie o 1 proc., a przetwory młynarskie i makaronowe - o 1,2 proc.; tych podwyżek można się było spodziewać z uwagi na sytuację na rynku zbóż.
Droższe niż na początku stycznia były także cukier, dżemy i wyroby cukiernicze (wzrost o 1,6 proc.), a także kawa, herbata i kakao (0 0,4 proc.). Ceny warzyw poszły natomiast w górę niewiele, bo tylko 0 1,7 proc.
Przestały także drożeć jaja, które były nawet o 1,3 proc. tańsze niż w pierwszych dwóch tygodniach stycznia, potaniało również mięso (0 0,5 proc.) i owoce - 0 1 proc.
Zmiany cen pozostałych artykułów żywnościowych były minimalne, a wyroby tytoniowe i alkoholowe podrożały o 0,1 proc.