Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Żywność tanieje, przetwory mleczne drożeją

5 stycznia 2016
FAMMU/FAPA podała, że od października ubiegłego roku poziom indeksu cen żywności FAO który mierzy poziom cen podstawowych artykułów żywnościowych, wykazuje delikatną tendencję spadkową. W grudniu odnotowano jego 1,1 proc. zniżkę. Zaistniałe zjawisko związane jest ze spadkiem cen wszystkich grup produktów objętych indeksem, poza cenami przetworów mlecznych.

Przede wszystkim bardzo dynamiczny spadek cen odnotowano w przypadku zbóż (-2,34%), który związany jest ze spadkiem cen kukurydzy spowodowanym przez wysokie dostawy tego zboża z Ameryki Południowej do USA, co zaspokoiło popyt na rynku, przy ograniczonej produkcji krajowej. Ponadto ze względu na oczekiwane wysokie zbiory, spadły światowe ceny ryżu, natomiast ceny pszenicy były względnie stabilne. Nieco mniejszą dynamiką cechowały się zniżki cen produktów oleistych (-1,9% w skali miesięcznej), które spadając od czterech miesięcy osiągnęły najniższy poziom od września 2010 r. (w dalszym ciągu związane jest to głównie z wzrostem wysokiej już podaży oleju palmowego w południowo wschodniej Azji w połączeniu ze słabym popytem importowym).
Spadki byłyby jeszcze silniejsze, gdyby nie perspektywa 2-3 miesięcznej napiętej sytuacji podażowo-popytowej w przypadku oleju sojowego i niższej niż zakładano podaży oleju słonecznikowego. Zniżkowały także ceny mięsa (-0,78%, głównie za sprawą niższych cen wieprzowiny, które spadły o ok. 2% w relacji miesięcznej, podczas gdy ceny innych mięs były stabilne) i cukru (-0,25%, zniżki związane są z oczekiwanym trzecim z rzędu wzrostem światowej produkcji i dużej podaży eksportowej w sezonie 2012/13, zwłaszcza w Brazylii).
Spadków tych nie był w stanie zrekompensować zaledwie 0,9% wzrost cen przetworów mlecznych. W ubiegłym miesiącu, indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 209,3 punktu, (211,7 w listopadzie 2012 r.) i był o 0,7% niższy niż w analogicznym okresie ubiegłego roku kiedy to znalazł się na poziomie 210,8 punktu.
Średnia wartość tego indeksu za całe 12 miesięcy ubiegłego roku była o niespełna 7% niższa niż w analogicznym okresie 2011 r. Indeks cen przetworów mlecznych FAO, który w bieżącym roku zwiększył się w relacji miesięcznej po raz piąty z rzędu, w grudniu osiągnął poziom 196,8 punktu.
Wydaje się, że w ostatnim kwartale 2012 roku światowe ceny przetworów mlecznych ustabilizowały się po tym jak dynamicznie wzrastały od drugiej połowy roku. Notowane od sierpnia zwyżki związane były z niepewnością dostaw w połączeniu z silnym popytem światowym. Obecnie dostępność artykułów mleczarskich zwiększa się w związku z sezonowym wzrostem produkcji w krajach na półkuli południowej (głównie Australii i Nowej Zelandii), co wpływa stabilizująco na sytuację rynkową.
Przeciętna wartość indeksu cen przetworów mlecznych FAO za 12 miesięcy ubiegłego roku była o niemal 14,5% niższa niż w analogicznym okresie bardzo dobrego pod tym względem 2011 roku. Ogólnie rzecz biorąc rynek mleczarski jest dobrze zrównoważony, jednak jest coraz bardziej podatny na zmiany poziomu dostaw w zależności od dostępności pasz i zmiennych warunków klimatycznych, zwłaszcza przy rosnącej roli producentów z południowej półkuli na rynku światowym.
Indeks cen żywności FAO jest miarą miesięcznych zmian międzynarodowych cen koszyka towarów spożywczych. To średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olejów i tłuszczów oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-2004. Indeks cen przetworów mlecznych obliczany jest na podstawie cen masła, OMP, PMP, serów oraz kazeiny.

POWIĄZANE

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...

Według stanu na 20 listopada od początku tego miesiąca koleją na Ukrainie przewi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę