OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Żywność przygotowana rytualnie to nie tylko mięso

5 sierpnia 2013
Rzeczpospolita podaje, że wiele firm z poza branży mięsnej uzyskało certyfikat koszerności lub halal. Na świecie to dynamicznie rosnący segment, ale w Polsce nadal nisza. Tylko mięso było tu wyjątkiem.
Światowy rynek produktów, których „specyfikacje jakościowe" wynikają bezpośrednio ze świętych ksiąg islamu czy judaizmu, to o wiele więcej niż tylko nisza rynkowa. Produkty te kupują nie tylko religijni żydzi czy muzułmanie. W USA, gdzie rynek koszer wzrastał w ostatnich latach o ?15 proc. rocznie do prawie ?20 mld dol. rocznie - motywami religijnymi kieruje się np. tylko 20-25 proc. nabywców produktów koszernych. Dla pozostałych certyfikat koszerności to gwarancja, wyżej ceniona niż certyfikaty ekologiczne, wysokiej jakości i zdrowotnego bezpieczeństwa produktów. Są one także po prostu modne.
Gazeta podkreśla, że na tym dynamicznie rozwijającym się rynku, polski udział, nie licząc wołowiny, jest jak dotychczas znikomy. Z kilkudziesięciu producentów żywności na oficjalnej liście dostępnych w Polsce produktów koszernych większość to firmy zagraniczne lub polskie oddziały międzynarodowych koncernów. Wyjątkiem jest, a właściwie była, branża mięsna.
Wiele firm mięsnych średniej wielkości, ale także dużych zainwestowało znaczne środki w przystosowanie zakładu i zdobycie certyfikatu halal lub koszerności.



POWIĄZANE

30 maja 2025 r. w Jachrance odbyła się konferencja „Jakość, konkurencyjność i pr...

Zaufanie do UE deklaruje 58 proc. Polaków. Większość Europejczyków postrzega ją ...

fot. Łukasz Błasikiewicz/KPRP Panu Prezydentowi–Elektowi dr. Karolowi Nawrockiem...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę