FAMMU/FAPA podała, że w lipcu indeks światowych cen żywności FAO wyniósł 203,9 pkt, i w stosunku do czerwca obniżył się o 2,1 proc. (4,4 pkt procentowych). Żywność potaniała w skali roku o 1,7 proc. (3,5 pkt proc.).
Lipcowy spadek indeksu do poziomu najniższego od stycznia br. był głownie wynikiem redukcji cen zbóż (-5,5 proc.), olejów roślinnych (-4,1 proc.) oraz produktów mleczarskich (-4,4 proc.). W lipcu br. zanotowano za to niewielki wzrost indeksu cen cukru (+0,4 proc.).
Indeks cen mięsa wzrósł w stosunku do czerwca br. o 1,8 proc. do poziomu 204,8 pkt, a w porównaniu z czerwcem 2013 r. był o 14,1 proc. wyższy. Zwyżka na rynku mięsa wynikała głównie ze znacznego wzrostu cen mięsa wołowego w Australii, gdzie przebudowa stada bydła wpłynęła na redukcję podaży wołowiny na eksport, przy równoczesnym utrzymywaniu się silnego popytu na mięso w Azji, w tym w szczególności na rynku chińskim.
W lipcu br. zanotowano także wyższe ceny mięsa drobiowego oraz mięsa owczego, jak również niewielki spadek cen wieprzowiny.