Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Żywność może być w grudniu o 5-6 proc. droższa niż rok wcześniej

5 stycznia 2016
Ceny żywności mogą być w grudniu tego roku o 5-6 proc. wyższe w stosunku do grudnia 2009 r. - poinformowała PAP w poniedziałek Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
O 20 proc. więcej niż rok temu trzeba będzie zapłacić w grudniu za owoce; jabłka już są droższe o 1/3; więcej kosztują też owoce cytrusowe, z powodu nieurodzaju, oraz warzywa, które są o 15-20 proc. droższe w porównaniu do ub.r. - powiedziała ekspertka.

Cukier we wrześniu tego roku był nieco tańszy niż przed rokiem, ale jego ceny na światowym rynku rosną, więc można oczekiwać, że produkt ten będzie pod koniec roku droższy rdr o ok. 5-6 proc

Drogie jest masło, możemy za nie zapłacić nawet o 20 proc. więcej niż w grudniu 2009 r., ale tańsze mogą być tłuszcze zwierzęce i olej. Ceny artykułów mleczarskich do grudnia br. wzrosną już nieznacznie, bo tylko o 1-2 proc.

Nie zdrożeje mięso wieprzowe, natomiast o 8-10 proc. więcej będzie kosztował drób, ze względu na duży eksport.

Chleb już podrożał w tym roku o 7 proc., ale jest możliwe, że jeszcze zdrożeje o 1-2 proc. W końcu roku za pieczywo możemy więc płacić o 7-8 proc. więcej niż w rok wcześniej - wyliczała Świetlik.

Do końca września w stosunku do grudnia ub.r. żywność podrożała średnio o 2,8 procent - powiedziała Świetlik.


Jej zdaniem, podwyższenie stawki VAT od stycznia przyszłego roku w pierwszym okresie wywoła wzrost cen. Producenci mogą się tłumaczyć droższymi surowcami, energią itp. - Wszyscy przetwórcy i producenci żywności będą chcieli na tym zarobić - powiedziała.

Według Świetlik, ceny żywności nie mogą jednak wrosnąć zbyt dużo, bo konsument może ich nie zaakceptować. Jak zauważyła, o wydatkach decyduje m.in. poziom dochodów, a raczej nie należy spodziewać się podwyżek zarobków. Dodała, że jeżeli produkty podrożałyby za dużo, to spadnie eksport, a to zwiększy podaż na krajowym rynku i w rezultacie ceny spadną.

Od nowego roku przeciętna stawka VAT na żywność przetworzoną obniżona zostanie z 7 proc. do 5 proc. Obejmie ona m.in.: chleb, nabiał, przetwory mięsne, produkty zbożowe (mąka, kasza, makaron) oraz soki. Natomiast VAT na żywność nieprzetworzoną wzrośnie z 3 do 5 proc.


POWIĄZANE

Rolnicy, którzy ponieśli straty spowodowane przez powódź, od 22 listopada do 30 ...

– Przywitałem decyzję Prezydenta Bidena z dużą radością i ulgą, ponieważ uważam,...

Prezes IPN Karol Nawrocki oficjalnie został przedstawiony jako kandydat na w wyb...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę