A_BIO_AGRO_950

Żywność jest tańsza nawet o 10 proc. niż rok temu

20 lipca 2013
Dziennik Gazeta Prawna podaje, że choć może się nam wydawać, że w sklepach jest coraz drożej, to dane o inflacji (w maju wyniosła tylko 0,5 proc.) i publikowane regularnie przez GUS oraz IERiGŻ cenniki poszczególnych produktów i usług skłaniają do postawienia zgoła odmiennej tezy - w ciągu ostatniego roku wiele towarów potaniało.

Optymistycznie z punktu widzenia konsumentów sytuacuja wygląda również w branży spożywczej. Choć generalnie żywność podrożała o 1,7 proc. rok do roku, to za wiele produktów z tej grupy płacimy dziś znacznie mniej niż w maju 2012. Dla przykładu jajka potaniały aż o 13,7 proc., banany - o prawie 10 proc., a cukier - o 4,3 proc. Nieco mniej płacimy również za niektóre produkty mleczne, pieczywo czy mięsa.
Zdaniem ekspertów przyczyn tego kurczenia się cen jest kilka. Przede wszystkim ma na to wpływ niski popyt - z racji na mały wzrost płac i wysokie bezrobocie Polacy ograniczają zakupy.

Więcej w Dzienniku Gazecie Prawnej


POWIĄZANE

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...

„Nie żądamy przywilejów. Domagamy się prawa do pracy, do rozwoju, do stabilności...

Wiosna to nie tylko czas na przygotowania do sezonu turystycznego, ale też dosko...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę