OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Żywność drożeje szybciej niż w ubiegłych latach

26 marca 2004

Ceny żywności w I połowie marca wzrosły o 0,8 proc. To nieco więcej niż oczekiwał rynek - analitycy spodziewali się wzrostu o 0,5 proc.

Po wyłączeniu owoców i warzyw żywność w ciągu miesiąca zdrożała o 0,6 proc. - W poprzednich trzech latach o tej porze roku mieliśmy spadki cen. Można więc się zastanawiać, czy żywność nie będzie w tym roku wyraźnie droższa niż w poprzednich - analizuje Marcin Mróz, główny ekonomista Societe Generale. Trzeba jednak dodać, że w od kilku lat nie musimy narzekać na skromne zbiory - mówiono nawet o klęskach urodzaju. - Kolejny raz spodziewamy się odwrócenia tendencji, nie byłoby niczym dziwnym, gdyby żywność zaczęła w tym roku drożeć - wyjaśnia Mróz.

Z drugiej jednak strony popyt konsumpcyjny jest wciąż dość słaby, co ogranicza skalę możliwych wzrostów cen. Zdaniem ekonomisty Societe Generale inflacja w marcu znajdzie się na poziomie zbliżonym do lutowego i wyniesie 1,6-1,7 proc. O tym, że w marcu nie będzie wzrostu inflacji przekonany jest też główny ekonomista Ministerstwa Finansów Jacek Krzyślak. Na koniec roku Mróz prognozuje inflację na poziomie 2,6-2,7 proc., a Krzyślak 2,5 proc.

( W I połowie marca najsilniej drożały owoce (1,6 proc. w skali miesiąca) i warzywa (2,1 proc.). Taniały natomiast jaja (o 1,6 proc.).


POWIĄZANE

Po słabym 2024 roku, finansowanie maszyn i urządzeń rolniczych na początku tego ...

Sztuczna inteligencja (AI). Mamy przyjemność przedstawić Państwu rozmowę z ekspe...

Jak informuje ARiMR, indywidualni pszczelarze i zrzeszające ich organizacje już ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę