Ptak_Waw_CTR_2024

Żywność coraz droższa

1 września 2009
W lipcu żywność zdrożała o 5,5 proc. w porównaniu z 2008 rokiem. W tym roku nastąpi jeszcze 2-3-proc. podwyżka cen artykułów spożywczych. Coraz więcej ziemi jest wykorzystywane na cele inne niż uprawy rolne - czytamy w Gazecie Prawnej.
Cukier na światowych rynkach osiąga rekordowe ceny. W tej chwili kosztuje 22,8 dolara za funt, a przewidywany jest dalszy wzrost nawet o 50 procent. Polscy producenci nie muszą się jednak obawiać. Dzięki dobrym zbiorom buraków cukrowych oraz wysokim zapasom cukru w Unii Europejskiej powinno obyć się bez podwyżek w Polsce.
Nie znaczy to jednak, że obejdzie się bez podwyżek cen żywności. Ciż, bowiem gospodarka boryka się z nieurodzajem ziarna kakao, przez co osiąga ono astronomiczne ceny. W tej chwili producenci muszą zapłacić za tonę 2915 dolarów. Rekord padł w czerwcu 2008 r., gdy na tonę ziarna kakao trzeba było wydać 3090 dolarów. Szacuje się, że w sezonie 2009/2010 deficyt kakao sięgnie 56 tys. ton.
Analitycy szacują, że podwyżki na rynku słodyczy zahamują jego dalszy wzrost. W 2013 roku wielkość sprzedaży ma osiągnąć 210 tys. ton. Obecnie w Polsce sprzedawanych jest 190 tys. ton słodyczy rocznie.
Drożeć będzie nabiał, sprzedawany po kosztach wytworzenia w związku z ostrą walką konkurencyjną, jaka została rozpętana po wejściu nowego gracza - firmy Mueller.
Drożeć mogą przetwory. Potwierdzają się prognozy Rady Gospodarki Żywnościowej z pierwszej połowy roku dotyczące niższych zbiorów owoców.
Lipiec i sierpień to kolejne miesiące obfite w deszcze. Zebrano o 50 tys. ton mniej truskawek niż w 2008 roku, śliwek o ponad 20 tys. ton, szykują się mniejsze zbiory jabłek. Szacuje się, że w tym roku zebranych zostanie 2,6 mln ton tego surowca, 600 tys. ton mniej niż przed rokiem. Zaowocowało to wzrostem cen w skupie. Według danych Ministerstwa Rolnictwa za wczesne odmiany jabłek trzeba zapłacić 1,49 zł za kg. W zeszłym roku cena wynosiła 1,25 zł za kg.
Mniejsze o 30 proc. zbiory jabłek przełożą się na niższą produkcję zagęszczonego soku. Dlatego nie ma przesłanek do obniżania jego cen, która waha się na poziomie 600 euro za tonę, wyjaśnia Barbara Groble, sekretarz generalny Krajowej Unii Producentów Soków.
W tej chwili na świecie są ogromne zapasy koncentratu jabłkowego. Ubiegłoroczny sezon wysokich zbiorów w Polsce przyczynił się do wzrostu tych zapasów. Chiny, największy światowy producent zagęszczonego soku jabłkowego, posiada zapasy z ubiegłego sezonu wielkości równej rocznej produkcji w Polsce. A ta wynosi około 240 tys. ton. Na zwiększenie zapasów wpływ ma spadek konsumpcji soków, w tym jabłkowego.
Według danych GUS zebrano 4 proc. więcej warzyw niż przed rokiem. Mimo to ceny wielu z nich są wyższe niż przed rokiem.



POWIĄZANE

W październiku odbyło się posiedzenie grupy roboczej „Miód” Copa-Cogeca, w który...

EIT Food już po raz siódmy organizuje warsztaty projektowania produktów żywności...

Przechowywanie paliwa w gospodarstwie rolnym wymaga wdrożenia odpowiednich rozwi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę