Żywność bez GMO powoli pojawia się w polskich sklepach
25 lipca 2013
Puls Biznesu podaje, że w polskich sklepach pojawia się coraz więcej produktów wolnych od GMO, królują jaja, sery i mięso
- Żywność wyprodukowana bez genetycznych modyfikacji debiutuje w kolejnych spożywczych kategoriach w polskich sklepach. Zdaniem ekspertów ten biznes ma szansę się rozwijać .
Na sklepowych półkach pojawiają się pojedyncze produkty, które z braku GMO robią swój wyróżnik konkurencyjny. We Francji opanowały już dużą część spożywczego rynku. W Polsce na razie raczkują.
Jak informuje Puls Biznesu dla przykładu we Francji kurczaki żywione paszami bez GMO stanowią 40 proc. rynku, ale to wyjątek na mapie Europy. Grupa Drosed próbuje wprowadzać takie produkty w innych krajach, również w Polsce. Jednak zdaniem Jacka Lewickiego, prezesa Drosedu, kategoria żywności bez GMo to na razie w Polsce ciekawostka a nie biznes.
W Niemczech po wprowadzeniu sera Zotta bez GMO udział ilościowy mozarelli firmy Zott w tym segmencie wzrósł aż o 79 proc. W Polsce ten produkt zadebiutował w 2012 r.
więcej w Pulsie Biznesu