Do 22 lutego 2013 roku trwa w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie rekrutacja na studia podyplomowe Żywienie Człowieka i Gastronomia
Celem studiów podyplomowych na Wydziale Nauk o Żywienia Człowieka i Konsumpcji SGGW jest przygotowanie nauczycieli do nauczania przedmiotów w zakresie żywienia człowieka i gastronomii w szkołach ponadpodstawowych.
Program studiów obejmuje następujące przedmioty: podstawy żywienia człowieka z elementami socjologii żywienia, towaroznawstwo i przechowalnictwo z elementami bezpieczeństwa, dietetyka, technologia gastronomiczna z elementami żywienia zbiorowego (w tym catering), projektowanie i wyposażenie zakładów gastronomicznych, obsługa konsumenta, higiena i ochrona zdrowia z elementami mikrobiologii żywności, marketing żywności i usług gastronomicznych, metodyka nauczania przedmiotów zawodowych oraz seminarium.
Łącznie 360 godzin dydaktycznych realizowane jest w trakcie dwudniowych zjazdów sobotnio-niedzielnych. Zajęcia prowadzone są w formie wykładów, ćwiczeń laboratoryjnych oraz seminariów.