Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Zwolnienia w ubojniach we Francji

3 grudnia 2015
Jak podał Bank Gospodarki Żywnościowej, powołując się na opienie z prasy francuskiej, sytuacja w branży ubojni mięsa w tym kraju jest dosyć niekorzystna. W ostatnich tygodniach media donosiły o kolejnych zwolnieniach grupowych w firmach zajmujących się rozbiorem mięsa wieprzowego i wołowego zlokalizowanych szczególnie w regionie Bretanii.
W tym co najmniej dwa duże podmioty z grupy Gad zdecydowały się na redukcję zatrudnienia o ponad połowę; łącznie ok. dziewięćset pracowników może strącić pracę. Podobna niekorzystna sytuacja, jak podają media, występuje w Belgii, Danii i Austrii.
O trudnej sytuacji w branży mówi się już od 2012 r., kiedy to media i przedstawiciele z sektora zaczęli wskazywać na problem tzw. social dumping wynikający z różnych przepisów dot. wynagrodzenia pracowników w UE. Mianowicie według prawa francuskiego minimalne wynagrodzenie za godzinę wynosi ok. 9-10 euro, kiedy w Niemczech taka minimalna stawka nie obowiązuje. Skutkiem tego pracodawca w ubojni w Niemczech oferuje często wynagrodzenie o połowę niższe niż we Francji. Takie stawki okazują się być´ nadal interesując dla osób pochodzących szczególnie z Rumunii czy Bułgarii, które korzystając z wolnego przepływu pracowników na terenie UE, tzw. dyrektywa usługowa, chętnie podejmują pracę w ubojniach w Niemczech. Tak znaczne różnice spowodowały, że żywiec z Francji jest często transportowany do ubojni w Niemczech i stamtąd, już jako gotowy produkt, wysyłany jest do sklepów we Francji. W obliczu takiej przewagi konkurencyjnej po stronie kosztów zatrudnienia coraz więcej małych jak i większych podmiotów z branży we Francji czy Belgii jest zmuszona do ogłoszenia upadłości.
Ten problem stał się na tyle widoczny, że jest również omawiany w Parlamencie Europejskim i Komisji Europejskiej. Jak na razie decydenci nie znaleźli sposobu na rozwiązanie kwestii utrzymania równowagi konkurencyjnej. Istnieje obawa, że jeśli ten precedens w Niemczech będzie nadal występował, może to znacznie osłabić pozycję firm zajmujących się ubojem we Francji, Belgii, Danii czy Austrii.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę