Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Zwiększa się światowy handel kukurydzą

3 grudnia 2015
Bank Gospodarki Żywnościowej podał, że w ostatnim dziesięcioleciu światowy handel kukurydzą istotnie się zwiększył. W sezonach 2001/02-2003/04 przedmiotem handlu było przeciętnie ok. 75 mln t kukurydzy, podczas gdy w trzech ostatnich sezonach (2011/12-2013/14) już 106 mln t, co oznacza wzrost o 41 proc.
Największym globalnym importerem kukurydzy są kraje azjatyckie. Jednak ze względu na to, że w ostatnich latach import w tym regionie przyrastał znacznie wolniej niż w innych częściach świata, udział Azji w globalnym imporcie kukurydzy wyraźnie się zmniejszył. O ile jeszcze w sezonie 2001/02 wynosił 57 proc. (41 mln t), o tyle już w sezonie 2013/14 47 proc. (55 mln t). Największym kupującym wśród krajów azjatyckich, a zarazem na świecie, jest Japonia, która importowała w ostatnich sezonach niezmiennie ok. 15-16 mln t ziarna kukurydzy rocznie. Również w Korei Południowej przywóz pozostawał stosunkowo stabilny na poziomie zwykle przekraczającym nieco 8 mln t rocznie (wyjątkiem jest sezon 2013/14, w którym USDA szacuje import na 10 mln t). Do państw, które w analizowanym okresie bardzo mocno zwiększyły swoje zakupy można natomiast zaliczyć m.in. Chiny, Iran oraz Indonezję.
Drugie miejsce wśród największych importerów kukurydzy na świecie zajmują państwa afrykańskie. Ich udział w globalnym imporcie w ostatniej dekadzie zmienił się stosunkowo niewiele, zmniejszając się z 15 proc. (10 mln t) w sezonie 2001/02 do 14 proc. (16 mln t) w sezonie 2013/14. W sezonie 2013/14 największym afrykańskim importerem kukurydzy i jednocześnie czwartym na świecie jest Egipt, z przywozem na poziomie 7 mln t. Kraj ten zwiększył swoje zakupy z 4,5 mln t przeciętnie w sezonach 2001/02-2003/04 do 6,4 mln t dziesięć lat później. Ważnym nabywcą jest również Algieria, która zwiększyła przywóz z 1,7 mln t do 3,1 mln t.
Do najbardziej liczących się importerów ziarna kukurydzy na świecie zalicza się także UE. W ostatniej dekadzie państwa członkowskie bardzo mocno zwiększyły przywóz tego surowca. W rezultacie udział UE w globalnym imporcie kukurydzy wzrósł z 3 proc. (2 mln t) w sezonie 2001/02 do 12 proc. (14,5 mln t) w sezonie 2013/14.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę