Zużycie nawozów mineralnych i chemicznych (NPK) pod zbiory 2011 r. wyniosło ogółem 1954,4 tys. t i w porównaniu do roku poprzedniego było o 10% wyższe – informuje w najnowszym sprawozdaniu GUS. Ponadto, w porównaniu do roku 2005, używamy o 60% mniej nawozów wapniowych i trzykrotnie więcej mineralnych, zakwaszając tym samym glebę.
Według statystyk, w przeliczeniu na 1 ha użytków rolnych zużyto 126,6 kg NPK (114,6 kg NPK w 2010 r.), z tego nawozów azotowych – 70,7 kg, potasowych – 29,5 kg i fosforowych – 26,4 kg, tj. więcej niż przed rokiem odpowiednio o 6,6%, o 15,2% i o 16,3%.
Poziom nawożenia w poszczególnych województwach był silnie zróżnicowany. Najniższe nawożenie mineralne odnotowano w województwie podkarpackim – 59,4 kg NPK/ha UR, a najwyższe w opolskim - 222,4 kg NPK/ha UR.
W roku 2010/11 w rolnictwie zużyto ponadto 45,8 mln t obornika, co w przeliczeniu na czysty składnik NPK wzbogaciło użytki rolne w dobrej kulturze o 42,4 kg NPK na 1 ha, natomiast gnojówka i gnojowicadostarczyły łącznie ok. 11 kg NPK/ha. Jednocześnie pod zbiory 2011 r. widoczny był dalszy spadek (o 3,9%) zużycia nawozów wapniowych (CaO), co w przeliczeniu na 1 ha użytków rolnych dało 36,8 kg wobec 38,2 kg przed rokiem.
W stosunku do zużycia pod zbiory 2005 r. (91,5 kg/ha) poziom nawożenia wapniowego zmniejszył się o ok. 60%, przy czym w ciągu ostatnich pięciu latach jest ponad 3-krotnie niższy od poziomu zużycia nawozów mineralnych. Niewystarczające zużycie nawozów wapniowych przyczynia się do dalszego zakwaszania gleb i wpływa na ich jakość.
7467017
1