Tym razem, za Naszym Dziennikiem, proponujemy Czytelnikom przepisy na smakowite zupy-kremy. Pachną wiosną i smakują wyśmienicie. Mogą być podane w talerzach, miseczkach lub pucharkach i zawsze wyglądają bajecznie i kolorowo. Wypróbujmy więc kilka przepisów na pyszne zupy.
Krem z porów
Składniki:
50 dag porów, 2 żółtka, 10 dag masła, 4 szklanki rosołu, 1 szklanka śmietany, 2-3 łyżki szpinaku (może być ze słoiczka), sól, pieprz
Wykonanie:
Białą część porów drobno pokroić, udusić na maśle (jeśli potrzeba, wlać kilka łyżek wody). Miękkie pory przetrzeć przez sito. Dodać razem ze szpinakiem do rosołu. Doprawić, zagotować. Śmietanę wymieszać z żółtkami, dodać do zupy, wymieszać. Podawać z makaronem sojowym.
Krem pomidorowy
Składniki:
6 pomidorów, 2 marchewki, 1 mała czerwona papryka, 1/3 szklanki śmietany (30-proc.), olej do smażenia, 1 kostka bulionowa, 2 łyżki keczupu, 3 ząbki czosnku, bazylia, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz
Wykonanie:
Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w ćwiartki, włożyć na gorącą oliwę. Dodać rozgnieciony czosnek, startą na małych oczkach marchewkę i pokrojoną w kosteczkę paprykę. Podlać lekko wodą. Dusić ok. 10 minut pod przykryciem, aż warzywa zmiękną, a pomidory się rozpadną. Wlać 5 szklanek wody, zagotować. Dodać pokruszoną kostkę, keczup, cukier i przyprawy. Gotować jeszcze ok. 5-10 minut, po czym zdjąć z ognia, zmiksować i połączyć ze śmietaną.
Zupa szczawiowa
Składniki:
1 słoik przecieru szczawiowego, 1 szklanka śmietany do zup, 5 jajek, 2 kostki bulionowe, sól, szczypta cukru
Wykonanie:
Kostki rozpuścić w litrze wody. Dodać przecier, doprawić. Zupę zaprawić śmietaną. Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo.
9294405
1