Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Zrób sobie wiejskiego masełka i...

20 sierpnia 2004

W niedzielę, w wiejskim ogrodzie na obejściach chaty "Swojsko Strawa” Lucyna Kowalczyk i Maria Kępa z Prawiednik chwycą za drewniane masłobojki, by pokazać mieszczuchom jak się robi masełko. Do tańca zagra harmonista Marian Klusa.

Ale to jeszcze nic. Po pokazie, który rozpocznie się o godz. 13, gospodarz chaty wystawi trzy masłobojki i wybierze z publiczności co nadobniejsze dziewczęta. Siądą na pniakach, masłobojki kolanami ścisną i zaczną masełko ubijać. Która najszybciej ubije, nagrodę dostanie. A potem gospodarz spośród panów trzech smakoszy wybierze, placka drożdżowego lub chlebusia poda, by najlepsze masło wybrali.

Jak się robiło masło? Najpierw trzeba było z powierzchni zimnego mleka zebrać śmietanę i ją skwasić. Wlewano śmietanę do maselnicy, zamykano pokrywkę i kołkiem, który miał na końcu kółko z dziurkami, ubijano śmietanę, dopóki ubijak nie oblepił się grudkami masła. Jak ubijanie szło coraz ciężej gospodynie zdejmowały pokrywkę z masłobojki i sprawdzały, czy na dnie jest wielka gruda masła. Jak masło było gotowe, wyjmowano je z maselnicy i płukano zimną wodą. Po odsączeniu z wody solono i formowano w osełki.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę