Do 30 czerwca przedsiębiorcy z branży spożywczej muszą złożyć sprawozdania o posiadanych w dniu 1 maja br. zapasów cukru w postaci czystej lub jako składnika produktów spożywczych.
Z informacji uzyskanych przez „GP” wynika, że wielu drobnych przedsiębiorców sobie z tym nie radzi, gdyż nie zostały opracowane przeliczniki cukru dla poszczególnych grup produktów spożywczych.
Obowiązkowi złożenia odpowiedniego sprawozdania do Agencji Rynku Rolnego podlegają przedsiębiorcy, którzy produkują bądź handlują artykułami zawierającymi cukier, a których zapasy czystego cukru w tych artykułach przekraczały w dniu 1 maja 5 ton. Drobni hurtownicy czy też sklepikarze, mają z tym poważne problemy. – Mamy ponad 700 pozycji, które zawierają cukier. Od tygodnia nie robimy niczego innego, tylko siedzimy nad liczeniem tego cukru. Musimy ściągać od każdego producenta, którego towar mamy tu w hurtowni, informację o zawartości w nim cukru. Często są to informacje zastrzeżone, poufne i producenci nie chcą ich podawać – mówi Aleksandra Nietreba, księgowa hurtowni spożywczej Rinke w Gorzowie Wielkopolskim.