Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Zobacz, co jesz w dżemie

21 września 2011
Chyba każdy z nas pamięta pyszne babcine konfitury, które ochoczo pałaszowało się z chrupiącą bułeczką. Często wydaje nam się, że apetycznie wyglądający dżem ze sklepu nie różni się wiele od przetworów domowej roboty. Ale rzeczywistość jest zupełnie inna. Wypełniacze, aromaty i różnego rodzaju słodziki - to wszystko można znaleźć w marmoladzie ze sklepowej półki. Zobacz, co tak naprawdę kryje się w dżemie!

W sklepach roi się od kolorowych słoiczków z przetworami, które sprawiają, że na ich widok aż cieknie ślinka. Do wyboru mamy cały wachlarz dżemów. Z owoców leśnych czy truskawek, bez trudu można znaleźć też konfitury śliwkowe, które do złudzenia przypominają powidełka babcinej roboty. Wszystko ładnie zapakowane, a cena też nie jest wysoka. Z tego powodu coraz więcej osób rezygnuje z przygotowania własnych przetworów. Zanim jednak sięgniemy po gotowy przysmak, warto zorientować się, co tak naprawdę znajduje się w słoiczku marmoladki ze sklepu.

Owoców jest tam przeważnie jak na lekarstwo, a dodatków całe mnóstwo. Nie są one obojętne dla naszego zdrowia. – W dżemach znajdują się m.in. konserwanty, które są szczególnie niebezpieczne dla alergików, astmatyków, dzieci i kobiet w ciąży – mówi dietetyk Dominika Stefankiewicz (26 l.). – Im mniej spożywamy produktów z takim dodatkami, tym jest to zdrowsze dla naszego organizmu – dodaje. Oprócz konserwantów, w dżemach ze sklepowej półki znajdziemy jeszcze wiele innych substancji, których można uniknąć, jeśli przygotujemy marmoladkę samodzielnie. Czytajmy etykiety i pamiętajmy, że prawdziwy dżem to same owoce i cukier. Nic więcej.

Gdańszczanka Maja Popkowska (18 l.) uwielbia dżemy domowej roboty. - Jem tylko dżemy domowej roboty, ponieważ mam pewność, że są całkowicie zdrowe. Dodatkowo takie przetwory są po prostu pyszne!

dietetyk Dominika Stefankiewicz (26 l.), Akademia Zdrowej Diety - W dżemach kupnych znajdują się m.in. konserwanty, które są szczególnie niebezpieczne dla alergików, astmatyków, dzieci i kobiet w ciąży. Im mniej spożywamy produktów z takim dodatkami, tym lepiej dla naszego organizmu.

To jest w dżemie:

1.Zagęstniki i substancje żelujące

Lekarze ostrzegają, że odkładają się w organizmie, powodując otyłość, alergie pokarmowe i silne bóle brzucha. Do tego wegetarianie powinni wiedzieć, że zawarta w dżemach żelatyna wytwarzana jest ze zmielonych kości zwierzęcych!

2.Substancje słodzące i cukry

Producenci często stosują cukier z buraków cukrowych lub syntetyczne, o wiele tańsze niż cukier, słodziki. A te w dużym stężeniu prowadzą nawet do powstawania nowotworów! Słodziki, rozkładając się w organizmie, tworzą też pochodne alkoholi metylowych, które uszkadzają wątrobę.

3.Wypełniacze

Substancje wypełniające produkt, a mówiąc wprost zwiększające jego objętość. Występują w tańszych wyrobach. Spotykamy głównie różnego rodzaju skrobię i wyciąg z buraków. Takie dodatki mogą powodować zatrucia i alergie pokarmowe.

4.Aromaty i barwniki

Substancje nadające wyborny aromat i kolor produktu. Aromaty dzielimy na naturalne i syntetyczne. Te ostatnie otrzymuje się na drodze syntezy chemicznej. I takich było mnóstwo w skontrolowanych produktach. Powodują alergie pokarmowe i skórne, a do tego odkładają się w organizmie, powodując otyłość.

5.Woda

Nie powinno być jej więcej niż 30 procent. Ale w wielu dżemach było jej nawet 50 procent! Taka ilość wody świadczy o tym, że producent zwyczajnie nas oszukuje, zwiększając w taki sposób masę dżemu.

POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę