Jak podała FAMMU/FAPA, po okresie stałego wzrostu cen latem, we wrześniu br. ceny wieprzowiny w krajach Wspólnoty ponownie zaczęły spadać. W ciągu czterech tygodni września br. średnia cena reprezentatywna wieprzowiny (kl. E) dla całej Unii zmniejszyła się o 12 EUR/100 kg.
W ostatnim tygodniu tego miesiąca wyniosła ona 183,39 EUR/100 kg wobec 195,48 EUR/100 kg cztery tygodnie wcześniej.
Odwrócenie wzrostowej tendencji cenowej było wynikiem sezonowego wzrostu podaży zwierząt na rynku Wspólnoty. Największy spadek cen pod koniec września br. spośród czołowych producentów wieprzowiny w UE zanotowano w Niemczech, Holandii oraz w Belgii (ponad 9 proc. spadek w stosunku do cen sprzed miesiąca oraz w stosunku do analogicznego tygodnia sprzed roku).
W Polsce w ostatnim tygodniu września br. średnia cena reprezentatywna wieprzowiny obniżyła się o ponad 6 proc. w stosunku do początku tego miesiąca i wyniosła 181,36 EUR/100 kg. Miesięczne spadki cen na poziomie 7-9 proc. zanotowano także we Francji oraz w Hiszpanii. Dla porównania średnia cena reprezentatywna wieprzowiny w Wielkiej Brytanii wzrosła w ciągu czterech tygodni września br. o 1,3 proc. Porównując cenę z końca września br. do ceny z analogicznego tygodnia sprzed roku wzrost ten wyniósł 4,6 proc.