FAMMU/FAPA podaje, że niemieckie ministerstwo rolnictwa poinformowało o kolejnym przypadku wykrycia dioksyn w jajach. Substancje o wyższym niż dopuszczalny poziomie znaleziono podczas rutynowej kontroli w gospodarstwie liczącym 12 tys. szt. niosek z powiatu Emsland w Dolnej Saksonii.
Fermę poddano kwarantannie, a jaja wycofano ze sprzedaży. Poprzednie przypadki dioksyn w niemieckich jajach miały miejsce w kwietniu i maju br. na fermach w Dolnej Saksonii i Nadrenii Północnej Westfalii. W styczniu ubiegłego roku dioksyny zostały wykryte w Niemczech w paszach dla drobiu i świń, zanieczyszczając jaja i mięso.
Przyczyną skażenia był wtedy błąd producenta pasz, który użył do ich wytwarzania kwasów tłuszczowych przeznaczonych do celów przemysłowych. Po „aferze dioksynowej" w 2011 r. Niemcy wprowadziły nowe, bardziej rygorystyczne przepisy dotyczące komponentów paszowych.