Listę producentów udało się uzyskać Fundacji Pro-Test po prawie roku od tzw. afery solnej, gdy ujawniono, że wiele firm stosuje do solenia żywności nie sól spożywczą, ale wypadową czyli techniczną, która często jest odpadem po procesach elektrolitycznych.
Fundacja Pro-Test uzyskała od Głównej Inspekcji Sanitarnej listę 646 przedsiębiorców, u których inspektorzy sanitarni stwierdzili posiadanie lub nabycie soli o przeznaczeniu przemysłowym, tzw. soli wypadowej.
W odpowiedzi dopiero na drugie pismo o ujawnienie informacji publicznej wystosowane przez Fundację Pro-Test GIS podała listę przedsiębiorców z branży żywnościowej, u których stwierdzono sól wypadową.
Lista jednak nie jest kompletna - nie obejmuje producentów m.in. wyrobów mięsnych, mleczarskich i przetwórstwa rybnego, których kontrola leży w kompetencji Głównego Inspektoratu Weterynarii. Na wniosek Fundacji Pro-Test w sprawie ujawnienia informacji publicznej GIW nie udostępnił bowiem listy producentów, u których stwierdzono sól wypadową. W związku z tym Fundacja Pro-Test skieruje przeciwko GIW sprawę do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego o ujawnienie tej listy, ponieważ nadrzędnym prawem konsumentów jest prawo do informacji.
GIW podaje do publicznej wiadomości nazwy jedynie trzech przedsiębiorców, którzy dystrybuowali sól wypadową:
- Amasol Sp. z o.o. , Chełmiczki 45, 88-121 Chełmce, gm., Kruszwica
- PPHU Konsalt, Chełmiczki 45, 88-121 Chełmce
- ZPS Łojewski Sp. z o.o., ul. 23 Stycznia 2, 63-130 Książ Wlkp.
Listę przedsiębiorców możemy pobrać
TUTAJ w pliku .pdf
8850321
1