Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Znakomity rok dla podkarpackich winiarzy

3 grudnia 2011
Ponad 10 ton winogron z jednego hektara zebrali w tym roku właściciele winnic na Podkarpaciu. W 2010 roku zebrano niespełna pięć ton - poinformowała we wtorek sekretarz Stowarzyszenia Winiarzy Podkarpacia Ewa Wawro.
"To był bardzo dobry rok dla podkarpackich winiarzy. W przeciwieństwie do winnic w innych regionach, np. w województwach lubuskim czy dolnośląskim, ominęła nas wiosenna fala przymrozków. Pogoda sprzyjała także naszym winnicom w pozostałych miesiącach roku" - powiedziała Wawro.
Jej zdaniem z jednego hektara zebrano w tym roku ponad 10 ton winogron. "Jesteśmy zadowoleni zarówno z wielkości, jak i jakości tegorocznych zbiorów" - dodała. Jednocześnie podkreśliła, że "wino z tegorocznych zbiorów pod okiem winiarza powinno leżakować przez co najmniej półtora roku".
Wawro przypomniała, że w 2010 roku podkarpaccy winiarze z jednego hektara zebrali niespełna pięć ton winogron. "W ubiegłym roku najpierw dotknęły nas przymrozki, potem ulewne deszcze, a wreszcie pojawiły się choroby winorośli w niektórych winnicach. Zdecydowanie gorsza była też jakość ubiegłorocznych zbiorów" - wyliczała.
Na Podkarpaciu jest ok. 150 winnic. Liczą od kilku arów do dwóch-trzech hektarów, przy czym przeważają winnice o powierzchni 20-40 arów. W regionie uprawia się winorośl na ok. 40 hektarach, m.in. w okolicach Jasła, Krosna, Strzyżowa i Rzeszowa.
Początki uprawy winorośli na obszarze dzisiejszego Podkarpacia sięgają prawdopodobnie X-XI wieku. O rozpowszechnieniu upraw winorośli w dawnych wiekach świadczą np. lokalne nazwy geograficzne, jak Winna Góra, Winnica czy Winne, szczególnie liczne na pogórzach karpackich. Winiarstwo na tych terenach stopniowo zanikało w XVI i XVII stuleciu, w dużej mierze za sprawą konkurencji win węgierskich, które wówczas zaczęły być masowo przywożone do Polski.
Uprawa winorośli powróciła na Podkarpacie w połowie lat 80. ubiegłego wieku.
"W związku z dobrym nasłonecznieniem, ale także wymagającym klimatem podgórskim, na Podkarpaciu dominują odmiany odporne na przymrozki" - zauważyła Wawro.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę