Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wspomagana przez Związek Województw RP, opracowała system wyróżniania produktów żywnościowych wysokiej jakości z uwzględnieniem produktów regionalnych, lokalnych i tradycyjnych.
– Do systemu będą przyjmowane wyłącznie produkty najwyższej jakości, wynikającej z ich tradycyjnego charakteru, posiadające szczególną jakość, reputację lub inne cechy , odróżniające je od innych należących do tej samej kategorii. Przed dopuszczeniem do uczestnictwa w systemie , produkt będzie podlegał szczegółowej weryfikacji zgodnie z regulaminem znaku, który został przyjęty i zatwierdzony przez Radę i Zarząd Izby oraz Związek Województw RP. Regulamin i znak graficzny zostały złożone do Urzędu Patentowego. Producenci używający znaku jakościowego ,,Jakość, Tradycja’’ będący w systemie jakości żywności, powinni poddawać swoje produkty kontroli, której celem jest zagwarantowanie , że stosowana metoda wytwarzania produktu jest zgodna z metodą zadeklarowaną we wniosku. Wyboru jednostki certyfikującej dokonywaliby sami producenci. Koszty kontroli ponosiliby uprawnieni do korzystania ze znaku – mówi Ryszard Kondratiuk, Dyrektor Biura Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Do systemu opracowanego przez PIPLiR mogą przystąpić wszyscy rolnicy producenci rolni ,w kraju i z zagranicy. Jedynym kryterium przyjęcia do systemu produktu jest jego jakość. Uczestnictwo w systemie potwierdzania jakości żywności jest całkowicie dobrowolne.