Jak informuje FAMMU/FAPA, rosyjski urząd celny podał, że w okresie styczeń-kwiecień 2013 roku import cukru surowego wyniósł 284 tys. ton i był ponad dwuipółkrotnie wyższy od dostaw w analogicznym okresie 2012 roku. Wartość sprowadzonego cukru wzrosła mniej dynamicznie, bo blisko dwukrotnie do prawie 141 mln dolarów. Średnia wartość celna cukru surowego była o 26 proc. niższa, wynosząc 495 USD/t.
Import cukru białego wzrósł zaś o 5 proc. do 19 tys. ton, ale jego wartość była niższa o 11 proc., wynosząc prawie 12 mln dol. Średnia wartość celna cukru białego zmniejszyła się o 16 proc. do 613 USD/t. Cukier surowy był sprowadzany prawie wyłącznie z państw nienależących do Wspólnoty Państw Niepodległych. W omawianym okresie 92 proc. zakupów cukru stanowił cukier surowy. Rosnący import to skutek prognoz nieco mniejszej produkcji cukru w Rosji.