FAMMU/FAPA podała, że w 2013 roku na świecie podstawowymi surowcami do produkcji biodiesla były olej palmowy, którego zużyto 7,15 mln ton (27-proc. udział) oraz olej sojowy 7,24 mln ton (28-proc. udział).
Konsumpcja oleju palmowego w ciągu ostatnich 4 lat podwoiła się, a jej przyrost stosowania wobec roku 2012 był wysoki i wyniósł ponad 16 proc.
Udział oleju rzepakowego w globalnej produkcji biodiesla był na poziomie 6,1 mln ton (23 proc.), a w jego użyciu liderem była Unia Europejska, bowiem przypadało na nią około 5,5 mln ton tego oleju zastosowanego do produkcji biodiesla. W poprzednim roku wobec 2012 r. nieznacznie spadło zużycie oleju rzepakowego do biodiesla na świecie (-2,1 proc.) oraz w Unii (-1,4 proc.).
Należałoby odnotować wzrost stosowania oleju pozostającego po smażeniu, odnotowywany zarówno w samej Unii, jak i globalnie. W ciągu ostatnich 4 lat jego światowe zużycie wzrosło z 1,7 mln ton do 2,2 mln ton (+28 proc.), natomiast w Unii podwoiło się do około 1,2 mln ton (+15 proc.). Podobnie światowe zastosowanie łoju (około 8-proc. udział) do wytwarzania biodiesla podwoiło się z około 1 mln ton do blisko 2 mln ton w 2013 roku.