Znacznie mniejsza produkcja wieprzowiny w Czechach
5 stycznia 2016
W kwietniu bieżącego roku pogłowie świń w Czechach liczyło 1,58 mln sztuk, czyli było o 9,7% mniejsze niż rok wcześniej. Liczebność macior zmniejszyła się w tym czasie o 10%. Produkcja wieprzowiny w pierwszym kwartale 2012 r. spadła o 9,2% i wyniosła 60018 ton.
Liczba ubitych zwierząt zmniejszyła się o 9,3%. Istnieją jednak przesłanki do twierdzenia, że w kolejnych kwartałach sytuacja będzie się poprawiać. Liczebność świń, a zwłaszcza macior w I kwartale bieżącego roku była większa niż w ostatnim kwartale poprzedniego roku. Większość rolników utrzymujących świnie w Czechach zdecydowała się dostosować produkcję do wchodzących w życie od 2013 r. nowych zasad utrzymania macior lub zrezygnować z produkcji wieprzowiny. Obecnie już 94% rolników posiada pomieszczenia pozwalające sprostać nowym zasadom. Czeski rząd zainwestował miliony euro, aby pomóc rolnikom w dokonaniu zmian. W pierwszym kwartale bieżącego roku ceny wieprzowiny wzrosły o 19,8%. Import wieprzowiny osiągnął w tym czasie 51057 ton, czyli był o 13,2% większy niż w tym samym okresie poprzedniego roku; eksport natomiast pozostał niezmieniony.