CTR_2024
TSW_XV_2025

Znacznie mniejsza produkcja wieprzowiny w Czechach

5 stycznia 2016
W kwietniu bieżącego roku pogłowie świń w Czechach liczyło 1,58 mln sztuk, czyli było o 9,7% mniejsze niż rok wcześniej. Liczebność macior zmniejszyła się w tym czasie o 10%. Produkcja wieprzowiny w pierwszym kwartale 2012 r. spadła o 9,2% i wyniosła 60018 ton.
Liczba ubitych zwierząt zmniejszyła się o 9,3%. Istnieją jednak przesłanki do twierdzenia, że w kolejnych kwartałach sytuacja będzie się poprawiać. Liczebność świń, a zwłaszcza macior w I kwartale bieżącego roku była większa niż w ostatnim kwartale poprzedniego roku. Większość rolników utrzymujących świnie w Czechach zdecydowała się dostosować produkcję do wchodzących w życie od 2013 r. nowych zasad utrzymania macior lub zrezygnować z produkcji wieprzowiny. Obecnie już 94% rolników posiada pomieszczenia pozwalające sprostać nowym zasadom. Czeski rząd zainwestował miliony euro, aby pomóc rolnikom w dokonaniu zmian. W pierwszym kwartale bieżącego roku ceny wieprzowiny wzrosły o 19,8%. Import wieprzowiny osiągnął w tym czasie 51057 ton, czyli był o 13,2% większy niż w tym samym okresie poprzedniego roku; eksport natomiast pozostał niezmieniony.



POWIĄZANE

Po debacie z Ursulą von der Leyen na temat jej nowego zespołu i programu, posłow...

Jak podaje АПК-Информ, Ukraiński koncern drobiowy MHP rozbudowuje system kontrol...

Grupa Wielton koncentruje się na zagwarantowaniu odpowiedniego obłożenia produkc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę