biogaz_09_2025

Znaczna część wzrostów cen żywności ma charakter krótkookresowy

5 stycznia 2016

Prezes NBP Marek Belka stwierdza, że już zdążyliśmy się przyzwyczaić, że różnego rodzaju turbulencje, w tym polityczne, powodują, że ropa, a za nią inne surowce drożeją, a potem sytuacja się uspokaja i tanieją - twierdzi wyborcza.biz.

Jednak dodaje, że z żywnością jest w tym wypadku inaczej. Rośnie popyt, bo w krajach takich jak Chiny czy Indie zmienia się dieta. Ludzie są zamożniejsi i chcą się lepiej odżywiać. Wywołuje to presję na rynek światowy, bo produkcja żywności nie zwiększa się tak szybko. W ciągu ostatnich dwóch dekad mieliśmy słaby wzrost inwestycji w rolnictwo. W efekcie popyt na żywność rośnie, podaż też, ale wolniej.
Marek Belka na łamach wyborcza.biz twierdzi, że znaczna część wzrostów ma charakter spekulacyjny, czyli krótkookresowy. Bańka w końcu pęknie. Jednak prezes NBP nie obiecuje, że ceny wrócą do poziomów sprzed bańki, ale według niego można zakładać, że żywność będzie drożała.

 


POWIĄZANE

Większość państw UE i organizacje rolnicze apelują o uproszczenia w rozporządzen...

Poprzednia jak i obecna kadencja Przewodniczącej Komisji Europejskiej to bardzo ...

Prawie 1,6 mld euro – tyle mają wynieść roczne oszczędności dla rolników po upro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę