Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Zmiany w Zarządzie Südzucker Polska S.A.

5 stycznia 2016
Decyzją Rady Nadzorczej Südzucker Polska S.A. z dnia 30 listopada 2011 roku zmianie uległa struktura Zarządu spółki. Z dniem 1 stycznia 2012 roku dotychczasowy 4-osobowy skład Zarządu został zmniejszony do dwóch osób. Pozostał w nim Piotr Chrobot,  a na nowego członka powołano Marka Wójcika.

Z Zarządu odwołani zostali dr Rainer Schechter, Norbert Bücherl i Adam Sebzda. Dr Rainer Schechter związany był z Polską od 2000 roku, pełniąc od 2007 roku funkcję Prezesa Zarządu
a wcześniej, od 2003 roku - członka zarządu. Norbert Bücherl był w strukturach Südzucker Polska S.A. od 1997 roku, pełniąc od roku 2003 funkcję członka zarządu. Dr Rainer Schechter i Norbert Bücherl powracają do spółki macierzystej - Südzucker AG w Niemczech, gdzie obejmą nowe funkcje.

Piotr Chrobot w strukturach Südzucker Polska S.A. jest od 2004 roku. Na członka zarządu powołany został w 2007 roku. Dotychczas odpowiedzialny był za sprawy finansowe spółki. Teraz przejmie również obszary sprzedaży, marketingu, PR, jakości i IT. Jest absolwentem Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie. Prywatnie miłośnik wspinaczki wysokogórskiej i żeglarstwa morskiego. Interesuje się kinem alternatywnym i fotografią. Żonaty, ma 2 dzieci.

Marek Wójcik z branżą cukrowniczą związany jest od 1984 roku. W strukturach Südzucker Polska S.A. od 1990 roku. Przez ostatnie lata pełnił funkcję Dyrektora Naczelnego Zakładu Produkcyjnego „Cukrownia Cerekiew”. W Zarządzie Südzucker Polska S.A odpowiada za obszar surowca, techniki i produkcji, inwestycji, bioenergii oraz HR. Jest absolwentem Wydziału Inżynierii Chemicznej i Procesowej Politechniki Warszawskiej. Prywatnie interesuje się literaturą historyczną, kuchnią międzynarodową i chętnie uczestniczy w wydarzeniach kulturalnych. Żonaty, ma 1 syna.
Südzucker Polska S.A. to najmłodsza, spółka europejskiego koncernu Südzucker, lidera branży cukrowniczej w Europie. Na przestrzeni kilku ostatnich lat firma przeprowadziła konsolidację 22 spółek cukrowniczych.
Obecnie Südzucker Polska S.A. produkuje cukier w 5 zakładach produkcyjnych, tj. w  cukrowniach: Cerekiew, Ropczyce, Strzelin, Strzyżów i Świdnica.
Głównym produktem firmy jest cukier biały, oferowany pod znaną od 13 lat na polskim rynku marką  „Cukier Królewski”,
którą w 2010r. konsumenci uznali za najbardziej rozpoznawalną w swojej kategorii i wyróżnili Złotym Laurem Konsumenta.

Firma zatrudnia w Polsce ok. 700 pracowników, a jej obroty za 2010 r. przekroczyły 1 miliard zł.

POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę