A_BIO_AGRO_950

Zmiany w unijnym prawie mają pomóc polskim dżemom

17 sierpnia 2013
Puls Biznesu informuje, że w resorcie rolnictwa powstaje rozporządzenie, które ma dostosować nasze prawo do wymagań unijnych. Wedle nowych przepisów zawartość cukru w dżemie będzie musiała być niższa o co najmniej 30 proc. od produktu standardowego.

- Nowe unijne przepisy umożliwią wprowadzenie na rynek nowych grup produktów: marmolad i powideł o obniżonej zawartości cukru, a także stosowanie aromatów i surowców liofilizowanych, co powinno wpłynąć korzystnie na stabilizację produkcji - uważa Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności (PFPŻ).
W 2012 r.wartość polskiego eksportu dżemów, marmolad, galaretek i przecierów przekroczyła 208 mln zł, z czego na rynki unijne przypadło 138 mln zł. Krajowy rynek wart był ponad 430 mln zł.



POWIĄZANE

Według ekspertów, w nowym sezonie produkcja olejów roślinnych w Turcji spadnie d...

Copa-Cogeca ogłasza zwycięzców 6. Europejskiej Nagrody za Innowacje Spółdzielcze...

Czy wiesz, że istotą bezstresowego i owocnego sezonu żniw może być planowanie za...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę