Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Zmiany klimatyczne mogą wpłynąć na rozwój rolnictwa

5 marca 2009
Zmiany klimatu mają wielki wpływ na rozwój rolnictwa. Wynika to z faktu, że wzrost i rozwój roślin będących podstawą produkcji rolniczej, w tym produkcji żywności, jest ściśle uzależniony od zmian temperatury, wielkości opadów i stężenia dwutlenku węgla w atmosferze.
Możliwe są cztery przebiegi zmian klimatu które wpływać będą na rozwój polskiego rolnictwa do 2030 r.:
- klimat wilgotny i ciepły, opady wyższe o 20% (do 700 mm), temperatura wyższa o 2oC, stężenie CO2 450 ppm.
- klimat wilgotny i bardzo ciepły, opady wyższe o 20% (do 700 mm), temperatura wyższa o 4oC, stężenie CO2 600 ppm.
- klimat suchy i ciepły, opady niższe o 20% (do 450 mm), temperatura wyższa o 2oC, stężenie CO2 450 ppm.
- klimat suchy i bardzo ciepły, opady niższe o 20% (do 450 mm), temperatura wyższa o 4oC, stężenie CO2 600 ppm.
60% całkowitej powierzchni kraju (18,8 mln ha użytków rolnych) będzie podlegało tym zmianom, a skala tych przeobrażeń będzie większa niż w innych krajach Unii Europejskiej gdyż nasze gleby są słabsze i mocniej reagują na zmiany w gospodarce wodnej. Następujące skutki zmian klimatu dla rolnictwa w Polsce są możliwe:
pozytywne następstwa
Zbliżenie agroklimatu Polski do klimatu obecnej Południowej Francji, Moraw, Węgier lub Austrii;
Znaczne wydłużenie rolniczego okresu gospodarczego, tj. okresu, w którym możliwe jest prowadzenie prac polowych, w Polsce zachodniej okres ten będzie praktycznie nieograniczony, a na wschodzie wydłuży się o blisko 70 dni;
Wydłużenie się klimatycznego okresu wegetacji ze średnią dobową temperaturą powyżej 5oC na wschodzie o 2 miesiące, a na zachodzie o 3 miesiące, co spowoduje znaczne ograniczenie upraw roślin ozimych;
Rozszerzenie się możliwości uprawy roślin ciepłolubnych (kukurydza, soja, słonecznik oleisty, dynia oleista, rączniki i inne); nawet późne odmiany kukurydzy będą dojrzewać w całym kraju, a plon ziarna będzie wyższy o 3 t/ha;
Skrócenie o blisko 2 tygodnie okresu dojrzewania zbóż, co umożliwi szerokie stosowanie poplonów ścierniskowych, których plony będą dwa razy większe niż obecnie;
Wzrost plonów roślin pastewnych – koniczyny czerwonej o 40% na południu i o 100% na północy;
Zwiększenie o blisko 30% intensywności fotosyntezy (w tym przyrostu biomasy) większości roślin uprawnych w warunkach podwojenia się obecnego stężenia CO2 w atmosferze;
Zwiększenie efektywności produkcji zwierzęcej w wyniku zwiększenia produkcji tanich pasz, takich jak kukurydza lub pasza z trwałych użytków zielonych.
negatywne następstwa
Pogorszenie się jakości produkcji roślinnej (głównie pasz zielonych) w wyniku zwiększenia się w ich biomasie stosunku węgla do azotu (C:N);
Zakłócenie przy wyższych temperaturach przebiegu kiełkowania nasion (zwłaszcza motylkowatych) oraz ich powstawania w fazie generatywnej roślin, co może się przyczynić do zmniejszenia plonu nasion o 10-20%;
Zmniejszenie się wilgotności gleby wskutek zwiększonego parowania o 5%, przy wzroście średniej temperatury rocznej o 1oC;

POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę