Jak podaje FAMMU/FAPA, Komisja Europejska w rozporządzeniu WE/29/2012 z dnia 13 stycznia br. dokonała zmiany norm handlowych w odniesieniu do oliwy z oliwek.
Dla handlu detalicznego zaleca się etykietowane zamknięte opakowania o maksymalnej pojemności do 5 litrów. Jednakże w przypadku oliwy przeznaczonej do spożycia w placówkach żywienia zbiorowego (restauracje, szpitale, stołówki) państwa członkowskie mogą ustalić maksymalną pojemność opakowania powyżej 5 litrów.
Rozporządzenie definiuje opisy etykiet na opakowaniach oliwy oraz inne szczegółowe kwestie. Rozporządzenie wchodzi w życie 20 dnia po opublikowaniu, ale produkty które zostały legalnie wyprodukowane i oznakowane w Unii lub legalnie zaimportowane i dopuszczone do obrotu przed 1 lipca 2012 mogą być sprzedawane do chwili wyczerpania zapasów.