OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Zmiana norm handlowych dla oliwy z oliwek

26 stycznia 2012
Jak podaje FAMMU/FAPA, Komisja Europejska w rozporządzeniu WE/29/2012 z dnia 13 stycznia br. dokonała zmiany norm handlowych w odniesieniu do oliwy z oliwek.
Dla handlu detalicznego zaleca się etykietowane zamknięte opakowania o maksymalnej pojemności do 5 litrów. Jednakże w przypadku oliwy przeznaczonej do spożycia w placówkach żywienia zbiorowego (restauracje, szpitale, stołówki) państwa członkowskie mogą ustalić maksymalną pojemność opakowania powyżej 5 litrów.

Rozporządzenie definiuje opisy etykiet na opakowaniach oliwy oraz inne szczegółowe kwestie. Rozporządzenie wchodzi w życie 20 dnia po opublikowaniu, ale produkty które zostały legalnie wyprodukowane i oznakowane w Unii lub legalnie zaimportowane i dopuszczone do obrotu przed 1 lipca 2012 mogą być sprzedawane do chwili wyczerpania zapasów.


POWIĄZANE

Po słabym 2024 roku, finansowanie maszyn i urządzeń rolniczych na początku tego ...

Sztuczna inteligencja (AI). Mamy przyjemność przedstawić Państwu rozmowę z ekspe...

Jak informuje ARiMR, indywidualni pszczelarze i zrzeszające ich organizacje już ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę