A_BIO_AGRO_950

Zmaleje produkcja i spożycie wieprzowiny

16 czerwca 2012
Produkcja wieprzowiny w 2012 r. zmniejszy się o ok. 10 proc. w stosunku do 2011 r. i wyniesie 1,6 mln ton - ocenia w czerwcowym raporcie Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. W 2012 r. należy także spodziewać się obniżenia zarówno eksportu, jak i spożycia krajowego mięsa wieprzowego.
- W 2012 r., w wyniku redukcji pogłowia, produkcja wieprzowiny zmniejszy się do około 1 680 tys. ton, wobec 1 876 tys. ton w 2011 r., tj. o blisko 200 tys. ton (o około 10 proc.) - napisano w raporcie IERiGŻ.
- Dalszy coraz głębszy spadek produkcji trzody wystąpi również w 2013 r., przynajmniej w I półroczu, ale na razie nie ma wystarczająco pewnych podstaw, aby go kwantyfikować. Można natomiast stwierdzić, że obniżenie produkcji będzie miało korzystny wpływ na ceny skupu i dlatego również w roku gospodarczym 2012/2013 należy się spodziewać wysokich cen skupu trzody w Polsce. Wskazuje na to także utrzymujący się trend wzrostowy cen w Unii Europejskiej - dodano.
IERiGŻ ocenia, że w lipcu 2012 r. w stosunku do marca pogłowie trzody sezonowo wzrośnie do około 12 300 tys. sztuk, ale w porównaniu z lipcem 2011 r. będzie mniejsze o około 10 proc.
- W 2012 r. należy spodziewać się obniżenia eksportu i spożycia wieprzowiny oraz wzrostu jej importu, ujemnego salda obrotów handlu zagranicznym i cen detalicznych. Z podobną sytuacją będziemy mieć do czynienia w 2013 r. - napisano.



POWIĄZANE

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...

„Nie żądamy przywilejów. Domagamy się prawa do pracy, do rozwoju, do stabilności...

Wiosna to nie tylko czas na przygotowania do sezonu turystycznego, ale też dosko...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę