A_BIO_AGRO_950

Złoty środek

6 sierpnia 2009
Trudno rolnikom znaleźć złoty środek na pewne zyski z produkcji owoców i warzyw. Jeszcze kilka lat temu u Macieja Kucharskiego sezon zaczynał się od zbioru truskawek poprzez ogórki na dyni kończąc.

Z dochodami bywało jednak różnie. Ostatecznie rolnik zdecydował się na specjalizację i uprawia tylko truskawki deserowe.

Maciej Kucharski - Wygoda Smoszewska: w tej chwili rynek warzyw trochę kuleje. Brak jest odbiorców takich bardziej sensownych na duże partie towaru, więc przechodzimy w kierunku truskawki – typowo deserowej, wielkie owoce.

W tym roku rolnicy, którzy sprzedawali truskawki do przetwórstwa mogli liczyć tylko straty. Inaczej było w przypadku owoców deserowych.

Maciej Kucharski - Wygoda Smoszewska: wszystko wyjechało na Łotwę. Był jeden odbiorca podpisał taką z nami umowę na wyłączność i zabrał całą partię towaru.

Nieco mniej dochodowa okazała się w tym roku uprawa truskawek metodami ekologicznymi. Jest to jednak wyjątek.

Ireneusz Kostrzewski, wieś Gałachy: czasem zdarzają się takie lata, że te produkty ekologiczne, owoce – szczególnie truskawki i wiśnie to mają znacznie wyższą cenę niż te owoce konwencjonalne.

Dlatego Pan Ireneusz ma nadzieję, że sporym zyskiem sprzeda owoce mrożone.



POWIĄZANE

Małgorzata Bojańczyk, Dyrektor Generalna Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin...

W Światowy Dzień Gleby doceniamy ten żywy ekosystem, który wspiera i chroni nasz...

Nowe badanie PAN Europe (Pesticide Action Network) ujawnia wysoki poziom toksycz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę