Ptak_Waw_CTR_2024
Green Gas Poland

Złoty środek

6 sierpnia 2009
Trudno rolnikom znaleźć złoty środek na pewne zyski z produkcji owoców i warzyw. Jeszcze kilka lat temu u Macieja Kucharskiego sezon zaczynał się od zbioru truskawek poprzez ogórki na dyni kończąc.

Z dochodami bywało jednak różnie. Ostatecznie rolnik zdecydował się na specjalizację i uprawia tylko truskawki deserowe.

Maciej Kucharski - Wygoda Smoszewska: w tej chwili rynek warzyw trochę kuleje. Brak jest odbiorców takich bardziej sensownych na duże partie towaru, więc przechodzimy w kierunku truskawki – typowo deserowej, wielkie owoce.

W tym roku rolnicy, którzy sprzedawali truskawki do przetwórstwa mogli liczyć tylko straty. Inaczej było w przypadku owoców deserowych.

Maciej Kucharski - Wygoda Smoszewska: wszystko wyjechało na Łotwę. Był jeden odbiorca podpisał taką z nami umowę na wyłączność i zabrał całą partię towaru.

Nieco mniej dochodowa okazała się w tym roku uprawa truskawek metodami ekologicznymi. Jest to jednak wyjątek.

Ireneusz Kostrzewski, wieś Gałachy: czasem zdarzają się takie lata, że te produkty ekologiczne, owoce – szczególnie truskawki i wiśnie to mają znacznie wyższą cenę niż te owoce konwencjonalne.

Dlatego Pan Ireneusz ma nadzieję, że sporym zyskiem sprzeda owoce mrożone.



POWIĄZANE

Nie ma turów jest Turvita w dolinie Liwca Twaróg jest tym światowym wyróżnikiem,...

Transformacja energetyczna w Polsce nabiera tempa. Coraz większe znaczenie w tym...

W Polsce występuje ponad 470 gatunków pszczół, a na świecie ich liczba przekracz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę