To już nie świński dołek, a przepaść - mówią o swojej przyszłości europejscy hodowcy trzody. Według najnowszych prognoz brytyjskich ekspertów, w ciągu trzech lat produkcja wieprzowiny w Unii zmaleje o blisko 3 miliony ton.
Trudno się dziwić nastrojom farmerów, skoro ceny mięsa spadają, a koszty produkcji wręcz przeciwnie. I taki trend zdaniem analityków z National Pig Association będzie się pogłębiał.
Eksperci oparli swoje prognozy na wywiadach przeprowadzonych u hodowców w Danii, Niemczech, Francji, Holandii i Polsce, bo kraje te odpowiadają za 2/3 unijnej produkcji. Wniosek - w przyszłym roku Europę czeka 4 procentowy spadek dostaw mięsa wieprzowego, w następnych dwóch latach kolejne 10 procent.
To oznacza podwyżki na sklepowych pólkach i problemy w krajach, uzależnionych od importu. W Wielkiej Brytanii związki rolnicze namawiają sieci handlowe na bliższą współpracę z hodowcami i płacenie im uczciwych cen, by zabezpieczyć dostawy mięsa na przyszłe lata.