Ze względu na działanie immunostymulujące, rozgrzewające i przeciwzapalne czarna herbata jest najlepszym napojem na zimę. By wzbogacić jej smak i jeszcze skuteczniej zapobiegać infekcjom, można do niej dodać imbir, cynamon, kardamon, cytrynę, sok malinowy, goździki czy czarny pieprz. Smakosze podkreślają, że największe właściwości zdrowotne ma herbata liściasta.
– Zimą pijemy przede wszystkim czarną herbatę, ponieważ ma ona działanie rozgrzewające. Możemy też dodawać do niej różne dodatki, które będą również działały w sposób immunostymulujący, czyli będą chroniły przed infekcjami. Idealnym dodatkiem do herbaty na zimę jest imbir, czarny pieprz, goździk, ostra papryka, kardamon, cynamon, cytryna, syrop malinowy lub wiśniowy – mówi w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Lifestyle Julia Popcowa, ekspert Ahmad Tea.
Taką mieszankę, która znacznie podnosi odporność organizmu, możemy kupić w sklepie lub przygotować samodzielnie, wedle własnego gustu i upodobań smakowych. Ważny jest również odpowiedni sposób jej parzenia.
– Herbatę parzymy zawsze przez trzy minuty razem z dodatkami. Jeżeli zostawiamy ją dłużej, to nie pozostanie w niej zbyt dużo teiny, ponieważ ona bardzo szybko ulatnia się z dzbanka czy ze szklanki – tłumaczy Julia Popcowa.
Specjaliści do spraw żywienia podkreślają, że oprócz wyjątkowych walorów smakowych i właściwości rozgrzewających, herbata ma również szerokie działanie lecznicze – odkaża organizm, zwalcza wolne rodniki i poprawia pracę układu trawiennego.
– Herbata ma działanie przeciwzapalne i dlatego w sytuacjach, kiedy mamy w organizmie różne infekcje, działa ona łagodząco, np. na infekcje żołądkowe czy przeziębienie, a aromatyczne dodatki jeszcze wzmacniają to działanie – wyjaśnia Julia Popcowa.
O ile nie należy przesadzać z ilością zielonej herbaty – w tym przypadku w zupełności wystarczy 3–5 filiżanek tygodniowo, to czarną można pić znacznie częściej – nawet po kilka filiżanek dziennie. Eksperci tłumaczą, że herbata pobudza i orzeźwia dzięki zawartości teiny, która działa podobnie jak kofeina znajdująca się w kawie.
– Maksymalna ilość teiny to około 260 mg na dobę. Jeżeli przekroczylibyśmy ten próg, to mogłyby pojawić się skutki w postaci np. przyspieszonego bicia serca czy podniesionego ciśnienia. Natomiast nawet najmocniejsza czarna herbata maksymalnie ma w sobie około zaledwie 40 mg teiny, więc dziennie spokojnie możemy wypić 6–7 filiżanek napoju i naprawdę nic nam się nie stanie – podkreśla Julia Popcowa.
Do przygotowania dobrej herbaty najlepiej nadaje się woda miękka o bardzo małej zawartości wapnia. Większość ekspertów doradza użycie wody z kranu, najlepiej filtrowanej, woda w butelkach jest bowiem zbyt wysoko mineralizowana.
6536317
1