Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ziemniaki - Nie tylko w mundurkach

3 grudnia 2011
Są tanie i królują w każdej polskiej kuchni. Ziemniaki to nie tylko dodatek do obiadu i mięs. Można z nich przyrządzić prawdziwe przysmaki... Przepisy podajemy za Naszym Dziennikiem

Sałatka ziemniaczana z buraczkami

Składniki:
5 średnich ziemniaków sałatkowych, 3 buraczki, biała część pora, 5 ogórków konserwowych, jabłko, 4 filety śledziowe marynowane, 6 łyżek majonezu, sól, pieprz, szczypiorek

Wykonanie:
Ziemniaki i buraczki ugotować w łupinach, w osolonej wodzie. Wystudzić, obrać, pokroić w kostkę. Jabłko i ogórki obrać i również pokroić w kostkę. Por pokroić w półplasterki, lekko posypać solą i odstawić na kilka minut. Filety śledziowe pokroić w wąskie paseczki. Starannie wymieszać wszystkie składniki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać z majonezem. Posypać szczypiorkiem.

Tarta ziemniaczana

Składniki:
30 dag mąki, 15 dag masła, jajko, 2-3 łyżki śmietany.
Nadzienie: 50 dag ziemniaków, cebula, 20 dag rokpola, szklanka śmietany, słoik suszonych pomidorów w oleju, 2-3 ząbki czosnku, 2 łyżki marynowanych oliwek bez pestek, 2 jajka, tymianek, bazylia, majeranek, sól, pieprz

Wykonanie:
Mąkę posiekać z pokrojonym w płatki masłem. Wbić jajko, dodać 2-3 łyżki śmietany oraz sporą szczyptę soli. Posiekać nożem i szybko zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i chłodzić 30 minut w lodówce. Ziemniaki ugotować w mundurkach na półtwardo, obrać, pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać razem z oliwkami. Rokpol pokroić w plasterki. Połówki suszonych pomidorów osączyć z oleju. Dno i boki średniej tortownicy wylepić ciastem. Następnie układać warstwy ziemniaków, przekładając je rokpolem i suszonymi pomidorami. Każdą warstwę posypać cebulą z oliwkami oraz czosnkiem, ziołami, solą i pieprzem. Śmietanę roztrzepać z jajkami, zalać wierzch tarty. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C i piec 45-50 minut.

Kartacze

Składniki:
1,5 kg ziemniaków, 30 dag mielonej wieprzowiny, 30 dag mielonej wołowiny, 2 cebule, łyżeczka oleju, łyżeczka mąki ziemniaczanej, 5 dag słoniny, 5 dag boczku, 2 ząbki czosnku, majeranek, rozmaryn, sól, pieprz

Wykonanie:
Połowę ziemniaków obrać, zetrzeć na drobnej tarce. Starte ziemniaki odcedzić z soku na sicie. Resztę ziemniaków ugotować w łupinach w osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić, obrać i zmielić lub przecisnąć przez praskę. Cebule obrać, posiekać, jedną podsmażyć na oleju. Mięso włożyć do miski, dodać podsmażoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie wymieszać. Masę przyprawić majerankiem, rozmarynem, solą i pieprzem. Ugotowane ziemniaki wymieszać z surowymi, dodać mąkę ziemniaczaną, wyrobić ciasto. Z ciasta ziemniaczanego uformować gruby wałek. Odkrawać kawałki grubości 2 cm, na każdym kłaść po łyżce masy mięsnej, ciasto dokładnie zlepić, formując podłużne kluski. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Gdy zacznie wrzeć, wkładać stopniowo kartacze, nie przerywając wrzenia. Gotować na małym ogniu ok. 30 minut od wypłynięcia. Słoninę i boczek pokroić w małą kostkę, przesmażyć, dodać drugą cebulę, zeszklić. Kartacze wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na talerzach, polać tłuszczem ze skwarkami i cebulą.

Kartoflak

Składniki:
2 kg ziemniaków, 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego, 3 jajka, 1/2 śmietany kremówki, 3 cebule, 10 dag wędzonego boczku, olej, sól, pieprz

Wykonanie:
Ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę na tarce o oczkach drobnych. Mięso mielone podsmażyć na oleju. Ziemniaki, cebulę i mięso wymieszać, dodać 3 jajka i śmietanę, przyprawić solą i pieprzem. Masę mięsno-ziemniaczaną dokładnie wyrobić i przełożyć do wysmarowanego olejem żaroodpornego naczynia, a na wierzchu ułożyć kilka plasterków wędzonego boczku. Całość zapiekać przez 2 godziny w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku. Kartoflak podawać na gorąco, pokrojony na kawałki, z kwaśną śmietaną lub sosem.

Ziemniaczane ciasto czekoladowe

Składniki:
20 dag ziemniaków, 30 dag mąki, 7,5 dag kakao, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki soli, 12,5 dag masła, 12,5 dag cukru, 125 ml mleka, 3 jajka, 1 polewa czekoladowa

Wykonanie:
Ziemniaki ugotować. Gdy wystygną, utłuc lub przecisnąć przez praskę. Zmieszać mąkę z kakao, solą i proszkiem do pieczenia. Utrzeć masło z cukrem mikserem, dodać jajka. Do masy jajecznej stopniowo dodawać wymieszaną mąkę, mleko i ziemniaki. Dokładnie zmiksować wszystkie składniki. Gotową masę przełożyć do natłuszczonej formy i piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 40 minut. Po upieczeniu ciasto lekko przestudzić, a następnie polać polewą czekoladową. Podawać wystudzone.

POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę