Są tanie i królują w każdej polskiej kuchni. Ziemniaki to nie tylko dodatek do obiadu i mięs. Można z nich przyrządzić prawdziwe przysmaki... Przepisy podajemy za Naszym Dziennikiem
Sałatka ziemniaczana z buraczkami
Składniki:
5 średnich ziemniaków sałatkowych, 3 buraczki, biała część pora, 5 ogórków konserwowych, jabłko, 4 filety śledziowe marynowane, 6 łyżek majonezu, sól, pieprz, szczypiorek
Wykonanie:
Ziemniaki i buraczki ugotować w łupinach, w osolonej wodzie. Wystudzić, obrać, pokroić w kostkę. Jabłko i ogórki obrać i również pokroić w kostkę. Por pokroić w półplasterki, lekko posypać solą i odstawić na kilka minut. Filety śledziowe pokroić w wąskie paseczki. Starannie wymieszać wszystkie składniki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać z majonezem. Posypać szczypiorkiem.
Tarta ziemniaczana
Składniki:
30 dag mąki, 15 dag masła, jajko, 2-3 łyżki śmietany.
Nadzienie: 50 dag ziemniaków, cebula, 20 dag rokpola, szklanka śmietany, słoik suszonych pomidorów w oleju, 2-3 ząbki czosnku, 2 łyżki marynowanych oliwek bez pestek, 2 jajka, tymianek, bazylia, majeranek, sól, pieprz
Wykonanie:
Mąkę posiekać z pokrojonym w płatki masłem. Wbić jajko, dodać 2-3 łyżki śmietany oraz sporą szczyptę soli. Posiekać nożem i szybko zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i chłodzić 30 minut w lodówce. Ziemniaki ugotować w mundurkach na półtwardo, obrać, pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać razem z oliwkami. Rokpol pokroić w plasterki. Połówki suszonych pomidorów osączyć z oleju. Dno i boki średniej tortownicy wylepić ciastem. Następnie układać warstwy ziemniaków, przekładając je rokpolem i suszonymi pomidorami. Każdą warstwę posypać cebulą z oliwkami oraz czosnkiem, ziołami, solą i pieprzem. Śmietanę roztrzepać z jajkami, zalać wierzch tarty. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C i piec 45-50 minut.
Kartacze
Składniki:
1,5 kg ziemniaków, 30 dag mielonej wieprzowiny, 30 dag mielonej wołowiny, 2 cebule, łyżeczka oleju, łyżeczka mąki ziemniaczanej, 5 dag słoniny, 5 dag boczku, 2 ząbki czosnku, majeranek, rozmaryn, sól, pieprz
Wykonanie:
Połowę ziemniaków obrać, zetrzeć na drobnej tarce. Starte ziemniaki odcedzić z soku na sicie. Resztę ziemniaków ugotować w łupinach w osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić, obrać i zmielić lub przecisnąć przez praskę. Cebule obrać, posiekać, jedną podsmażyć na oleju. Mięso włożyć do miski, dodać podsmażoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie wymieszać. Masę przyprawić majerankiem, rozmarynem, solą i pieprzem. Ugotowane ziemniaki wymieszać z surowymi, dodać mąkę ziemniaczaną, wyrobić ciasto. Z ciasta ziemniaczanego uformować gruby wałek. Odkrawać kawałki grubości 2 cm, na każdym kłaść po łyżce masy mięsnej, ciasto dokładnie zlepić, formując podłużne kluski. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Gdy zacznie wrzeć, wkładać stopniowo kartacze, nie przerywając wrzenia. Gotować na małym ogniu ok. 30 minut od wypłynięcia. Słoninę i boczek pokroić w małą kostkę, przesmażyć, dodać drugą cebulę, zeszklić. Kartacze wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na talerzach, polać tłuszczem ze skwarkami i cebulą.
Kartoflak
Składniki:
2 kg ziemniaków, 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego, 3 jajka, 1/2 śmietany kremówki, 3 cebule, 10 dag wędzonego boczku, olej, sól, pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę na tarce o oczkach drobnych. Mięso mielone podsmażyć na oleju. Ziemniaki, cebulę i mięso wymieszać, dodać 3 jajka i śmietanę, przyprawić solą i pieprzem. Masę mięsno-ziemniaczaną dokładnie wyrobić i przełożyć do wysmarowanego olejem żaroodpornego naczynia, a na wierzchu ułożyć kilka plasterków wędzonego boczku. Całość zapiekać przez 2 godziny w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku. Kartoflak podawać na gorąco, pokrojony na kawałki, z kwaśną śmietaną lub sosem.
Ziemniaczane ciasto czekoladowe
Składniki:
20 dag ziemniaków, 30 dag mąki, 7,5 dag kakao, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki soli, 12,5 dag masła, 12,5 dag cukru, 125 ml mleka, 3 jajka, 1 polewa czekoladowa
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować. Gdy wystygną, utłuc lub przecisnąć przez praskę. Zmieszać mąkę z kakao, solą i proszkiem do pieczenia. Utrzeć masło z cukrem mikserem, dodać jajka. Do masy jajecznej stopniowo dodawać wymieszaną mąkę, mleko i ziemniaki. Dokładnie zmiksować wszystkie składniki. Gotową masę przełożyć do natłuszczonej formy i piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 40 minut. Po upieczeniu ciasto lekko przestudzić, a następnie polać polewą czekoladową. Podawać wystudzone.
7332751
1