Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Zespół ds. embarga zajmie się ubezpieczeniami eksportu żywności

5 stycznia 2016
Na kolejnym, środowym posiedzeniu międzyresortowy zespół ds. działań stabilizujących na rynkach owoców i warzyw zajmie się m.in. ubezpieczeniami i gwarancjami dla eksporterów żywności.
Wiceminister rolnictwa Tadeusz Nalewajk zapytany przez PAP o prace zespołu poinformował we wtorek na briefingu, że w środowym spotkaniu będą uczestniczyć przedstawiciele Korporacji Ubezpieczeń Kredytów Eksportowych oraz Banku Gospodarstwa Krajowego.
"Instytucje te powinny obniżyć koszty ubezpieczenia i gwarancji eksportowych - wyjaśnił Nalewajk. Jak mówił, w ocenie ministra finansów, w sytuacji embarga trzeba ponieść większe ryzyko, stosując mniej rygorystyczne zabezpieczenia kredytów eksportowych.
Dodał, że zostanie też przekazana informacja resortu rolnictwa, a także ambasad - na temat możliwości eksportu owoców i warzyw. Będzie też mowa o wizerunku polskich produktów na świecie, czym zajmuje się resort spraw zagranicznych. Dodał, że potrzebne są też inne działania np. w sprawie reklamy spożycia cydru, a także zniesienia akcyzy na ten niskoalkoholowy napój. Dzięki takim działaniom można by zagospodarować w kraju 100 tys. ton jabłek.
"Jest dobry klimat do współpracy resortów w sprawie załagodzenia skutków rosyjskiego embarga" - ocenił wiceminister.
Zespół został powołany kilka dni temu przez premiera Donalda Tuska na wniosek ministra rolnictwa. Celem prac tego zespołu jest stabilizacja rynku owoców i warzyw po wprowadzaniu przez Rosję embarga na te produkty oraz wypracowanie działań zmierzających do zniesienia tego zakazu.
W pracach zespołu uczestniczą wiceministrowie: gospodarki, finansów, spraw zagranicznych, skarbu państwa, rolnictwa oraz wiceprezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
Podczas pierwszego spotkania tego gremium minister rolnictwa Marek Sawicki zwrócił uwagę, że obecnie największe straty z tytułu embarga ponoszą producenci owoców i warzyw, szczególnie tych, których nie da się przechować. "Straty poniosą producenci owoców i warzyw. Podstawową stratą dla producentów jest brak możliwości sprzedaży do odbiorców rosyjskich tych produktów, zgodnie z przyjętym planem biznesowym, a co za tym idzie, brak wpływów z tego tytułu. Dlatego też w zakresie tego typu produktów występuje potrzeba szybkiego podjęcia skutecznych działań" - wskazywano w komunikacie po posiedzeniu zespołu.
Z danych Agencji Rynku Rolnego wynika, że największy problem z powodu embarga Rosji mają producenci papryki i kapusty. Największe dostawy polskiej papryki do Rosji miały miejsce od sierpnia do października. W sumie w 2013 r. eksport na tamten rynek wyniósł 7,9 tys. ton, co stanowiło 42 proc. eksportu papryki ogółem. W pierwszym półroczu br. sprzedano do Rosji 983 ton papryki (19 proc. eksportu).
Kapusta biała i czerwona trafiała z Polski do Rosji głównie w miesiącach zimowych i wiosennych (od lutego do maja). W 2013 r. wywieziono 16,6 tys. ton (32 proc. ogółu eksportu), w I półroczu br. - też 16,6 tys. ton (29 proc.)
Ponad 60 proc. eksportu m.in. kapusty pekińskiej przeznaczone było na rynek rosyjski. W ub.r. wywieziono 52 tys. ton , a w I-VI tego roku - 30,5 tys. ton. Warzywa te były eksportowane głównie od września do kwietnia.
Kalafiorów i brokułów Rosjanie najwięcej kupowali od lipca do listopada. W 2013 r. eksport ich wyniósł 4 tys. ton, co stanowi 16 proc. całego eksportu tych produktów. W tym roku wywieziono 969 ton (12 proc.).


POWIĄZANE

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...

Według stanu na 20 listopada od początku tego miesiąca koleją na Ukrainie przewi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę