biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Zepsute ogórki i grzyby z molami

10 marca 2006

Surowce kiepskiej jakości, uszkodzone, nieświeże - to zarzuty Głównej Inspekcji Handlowej wobec producentów przetworów owocowych i warzywnych.

Kontrola objęła 183 placówki handlowe na terenie całego kraju, w tym 96 hipermarketów. W raporcie za czwarty kwartał 2005 r. inspektorzy mieli zastrzeżenia do 30 proc. z 2652 przebadanych partii.

- Dwukrotnie częściej kwestionowano produkty warzywne niż owocowe. Najwięcej zastrzeżeń było do papryki konserwowej i koncentratu pomidorowego - mówi Bogdan Pietrzak, rzecznik GIH. W tym ostatnim produkcie najczęstszym grzechem producentów była niedopuszczalna zawartość skrobi - tak było w przypadku koncentratu firm Fructo-Maj Zakład Milejów, Lemar i Sława.

- Nie mamy nic do powiedzenia w tej sprawie - powiedziano "Rz" w firmie Lemar.

- Skrobia jest naturalnym składnikiem pomidorów. Jej ilość zależy od odmiany pomidora oraz jego dojrzałości. Im mniej dojrzały, tym skrobi jest więcej - wyjaśnia Joanna Wołos z działu kontroli jakości Zakładu Milejów. W ogórkach konserwowych inspektorzy stwierdzili, że część jest uszkodzona i nie nadaje się do jedzenia. W fasolce konserwowej znajdowały się ziarna zaatakowane przez szkodniki.

W mieszance Chińska Mączka Płodimpeksu i grzybach suszonych Enoki znaleziono żywe i martwe mole.

- Jestem zaskoczony, bo 20-kilogramowe paczki grzybów poddawane są sterylizacji parowej w temperaturze 120 stopni - mówi Tadeusz Stempniak z Płodimpeksu. - Ale później przepakowywane są w małe opakowania, 20- i 40-gramowe, w których są mikroskopijne szpary, by dochodziło powietrze, co zapewnia, że grzyby pozostają suche. A mole są małe, lubią suche miejsca. Mogły się w paczkach zalęgnąć.

- Raport wykazuje, że jakość przetworów owocowych i warzywnych nadal jest kiepska - ocenia Małgorzata Cieloch z Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

Efektem kontroli GIH jest wystawienie 43 mandatów o łącznej wartości 7,2 tys. zł oraz przekazanie 221 informacji do organów kontrolnych.


POWIĄZANE

Współczesna hodowla zwierząt stawia coraz wyższe wymagania w zakresie higieny pr...

W pierwszym półroczu 2025 r. zlikwidowano w Polsce 2 707 stad świń, co przełożył...

Raport ekspercki dla PPR.pl Opracowanie na podstawie raportu USDA „Spanish Dried...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę