A_TSW_2026_950

Zdrożały mrożone warzywa

5 stycznia 2016
Bank Gospodarki Żywnościowej poinformował, że zgodnie z danymi Foodnews, na unijnym rynku ceny znacznej części warzyw z Polski były na początku grudnia generalnie wyższe w porównaniu do roku poprzedniego. Poziom tych wzrostów był jednak zróżnicowany.
Dość istotnie podrożała cebula - o 38% w stosunku do analogicznego okresu w 2011 roku - do poziomu 0,36 euro/kg. Jest to po części warunkowane zmniejszeniem się bazy surowcowej w Polsce, a tym samym wzrostem cen skupu cebuli do przetwórstwa (+17% we wrześniu w relacji r/r).
Zdrożały również mrożone brokuły i zielony groszek - odpowiednio o 5-6 i 17%. W przypadku tego drugiego wzrost spowodowany był sytuacją podażową w innych krajach. Bardziej stabilne były ceny mrożonych kalafiorów z Polski, wykazując nawet tendencje do niewielkich spadków. Wartość jednego kilograma tych warzyw na początku grudnia 2012 r. wyniosła 0,53 euro/kg, wobec 0,54 euro /kg rok wcześniej.

j

POWIĄZANE

18.12.2025 r., w godzinach porannych w Brukseli, odbyło się spotkanie przed szcz...

Europa musi teraz odpowiedzieć Bruksela była dziś świadkiem wydarzenia bez prece...

Polski biznes jest pełen obaw o przyszłość i nie są to bynajmniej irracjonalne l...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę