Przygotowywanie posiłków dla osób chorych na cukrzycę, otyłych czy mających problemy z sercem lub układem pokarmowym to nie lada wyzwanie. Nieodpowiedni produkt może wywołać dolegliwości. Jeśli nie chcesz ryzykować, postaw na katering zdrowotny – dania będą przyrządzane z uwzględnieniem konkretnych zaleceń żywieniowych.
„Do tej pory katering kojarzył się głównie z organizacją wystawnego przyjęcia. Tymczasem coraz popularniejszy staje się katering zdrowotny, skierowany do ludzi zapracowanych, którzy dbają o linię, ale też osób chorych, potrzebujących specjalnej diety, trudnej do samodzielnego stosowania w domu” – mówi serwisowi infoWire.pl Joanna Giza, dietetyk z firmy Pogotowie Kulinarne.
Przy wyborze firmy kateringowej należy uważnie przyjrzeć się ofercie – powinna być ona możliwie szeroka. Warto sprawdzić również dostawców i upewnić się, że ich żywność jest świeża i ekologiczna. Istotną kwestią jest także to, czy z firmą współpracuje dietetyk.
Gdy podliczymy ceny produktów, prądu i gazu, okaże się, że na przygotowanie posiłku w domu często musimy wydać podobną sumę pieniędzy co na zakup dania oferowanego przez firmę kateringową. A jeżeli jest ona sprawdzona, mamy przy tym pewność, że potrawa została przygotowana przez profesjonalistów.