Zdrowa żywność w zielonych opakowaniach, a niezdrowa w czerwonych – tak planują oznaczać dostępne na rynku produkty Brytyjczycy. Schemat oznaczeń oparty na systemie świateł drogowych ma ułatwić klientom wybór żywności podczas zakupów.
Zwykły klient nie ma czasu ani możliwości, by wśród tysięcy produktów wybrać
te o najwyższej wartości odżywczej. Ankietowanym przez Food Standards Agency
konsumentom najbardziej spodobał się podział na trzy (czerwona, żółta, zielona)
lub pięć (czerwona, żółtoczerwona, żółta, żółtozielona, zielona)
grup.
Władze chcą wprowadzić system oznaczeń do 2006 roku. Oprócz kolorów
rozważa się oznaczanie wyłącznie zdrowej żywności lub podawanie danych o
całkowitej zawartości tłuszczu, cukru i soli.
Producentom nie podoba się
jednoznaczne znakowanie kolorami. Woleliby raczej podane na opakowaniu
informacje o wartości odżywczej. Poza tym wiele marek produktów o światowej
renomie kojarzy się z czerwonym kolorem.