A_TSW_2026_950

Zdaniem Świętokrzyskiej Izby Rolniczej

14 stycznia 2008
Zdaniem Świętokrzyskiej Izby Rolniczej konieczne jest  uproszczenie wymogów prawnych   dotyczących małego przetwórstwa produktów   rolnych jak warzywa i owoce na cele spożywcze. Obecne zbyt rygorystyczne przepisy prawne hamują   rozwój małej przedsiębiorczości na wsi w zakresie przetwórstwa. Dotyczy to   również   regionalnych produktów tradycyjnych wpisanych na   Listę Produktów Tradycyjnych.
-  W krajach byłej   „15”, przepisy te umożliwiają rolnikom produkcję    i sprzedaż i nie są to przepisy tak rygorystyczne jak u nas . Dotyczy to również produkcji alkoholi i wina. ( śliwowica łącka, czy wino produkowane w okolicach Sandomierza). Oczekujemy rozwiązań prawnych pozwalających na przetwórstwo i sprzedaż w ramach rodzinnego gospodarstwa rolnego – mówi Ryszard Ciźla, prezes Świętokrzyskiej Izby Rolniczej.



POWIĄZANE

18.12.2025 r., w godzinach porannych w Brukseli, odbyło się spotkanie przed szcz...

Europa musi teraz odpowiedzieć Bruksela była dziś świadkiem wydarzenia bez prece...

Polski biznes jest pełen obaw o przyszłość i nie są to bynajmniej irracjonalne l...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę