A_BIO_AGRO_950

Zdaniem Świętokrzyskiej Izby Rolniczej

14 stycznia 2008
Zdaniem Świętokrzyskiej Izby Rolniczej konieczne jest  uproszczenie wymogów prawnych   dotyczących małego przetwórstwa produktów   rolnych jak warzywa i owoce na cele spożywcze. Obecne zbyt rygorystyczne przepisy prawne hamują   rozwój małej przedsiębiorczości na wsi w zakresie przetwórstwa. Dotyczy to   również   regionalnych produktów tradycyjnych wpisanych na   Listę Produktów Tradycyjnych.
-  W krajach byłej   „15”, przepisy te umożliwiają rolnikom produkcję    i sprzedaż i nie są to przepisy tak rygorystyczne jak u nas . Dotyczy to również produkcji alkoholi i wina. ( śliwowica łącka, czy wino produkowane w okolicach Sandomierza). Oczekujemy rozwiązań prawnych pozwalających na przetwórstwo i sprzedaż w ramach rodzinnego gospodarstwa rolnego – mówi Ryszard Ciźla, prezes Świętokrzyskiej Izby Rolniczej.



POWIĄZANE

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...

„Nie żądamy przywilejów. Domagamy się prawa do pracy, do rozwoju, do stabilności...

Wiosna to nie tylko czas na przygotowania do sezonu turystycznego, ale też dosko...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę