Bank Gospodarki Żywnościowej w swojej najnowszej analizie informuje, że pod koniec lipca br. USDA (Amerykański Departament ds. Rolnictwa) opublikowała raport dotyczący chińskiego rynku truskawek. Tegoroczne zbiory truskawek w Chinach są szacowane na poziomie ok. 1,26 mln t, co oznacza 10-procentowy spadek w stosunku do 2010 roku. Większy spadek w ujęciu procentowym odnotowano w przypadku produkcji mrożonych truskawek. Według USDA, w br. wyniesie ona ok. 110 tys. t, tj. o 20 proc. mniej niż w 2010 roku.
Tradycyjnie najważniejszym kanałem zbytu mrożonych truskawek z Chin pozostanie eksport. USDA prognozuje, że w br. ok. 90 tys. t mrożonych truskawek zostanie sprzedanych zagranicę (o 20% mniej niż w 2010 roku). W poprzednich latach największymi odbiorcami tego produktu pozostawały Holandia, Niemcy, Japonia i Rosja.
Według USDA, ceny eksportowe chińskich mrożonych truskawek w br. będą wyższe od ubiegłorocznych. Będzie to konsekwencją m.in. droższego surowca, wyższych kosztów pracy i aprecjacji juana.
Jeśli chodzi o import, w odniesieniu do eksportu ma on niewielkie znaczenie. Do czołówki największych dostawców mrożonych truskawek do Chin należą Chile, Maroko, Argentyna i Egipt. Kraje te łącznie odpowiadają za ponad 90% dostaw mrożonych truskawek ogółem do Państwa Środka.