FAMMU/FAPA poinformowała, że według wstępnych danych szacunkowych, w sezonie 2011/2012 łączne zbiory pomarańczy w unijnej "27" to około 5,5 mln ton, czyli o 12 proc. mniej wobec poprzedniego sezonu. Całkowita produkcja tych cytrusów skoncentrowana jest w zasadzie w 100 proc. w regionie Basenu Morza Śródziemnego, a tuż po jabłkach pomarańcze są największą grupą produktową wśród zbieranych na terenie Unii Europejskiej owoców.
Do największych unijnych producentów tych owoców zaliczają się przede wszystkim Hiszpania i Włochy, gdzie skoncentrowane jest około 80 proc.
całkowitych unijnych zbiorów. Tegosezonowa prognoza zbiorów pomarańczy w Hiszpanii z wynikiem 2,645 mln ton będzie stanowiła około 50 proc. łącznej unijnej produkcji. Włochy z wielkością zbiorów na poziomie około 1,65 mln ton uplasowały się na drugim miejscu, a na kolejnych Grecja,
Cypr i Portugalia.
W sezonie 2011/2012 spodziewany wolumen konsumpcji pomarańczy na unijnym rynku to nieco ponad 5,0 mln ton, czyli mniej wobec poprzedniego sezonu, kiedy wielkość ta wyniosła ponad 5,5 mln ton. Można śmiało powiedzieć, iż pomarańcze z sezonu na sezon cieszą się coraz to mniejszą popularnością wśród unijnych konsumentów. Najwięcej tych owoców spożywa się w Hiszpanii - gdzie średniorocznie na 1 mieszkańca przypada około 20 kg tych cytrusów.