A_BIO_AGRO_950

Zbiory niższe, ceny żywności wyższe

2 sierpnia 2010
Słaba koniunktura powodowała, że producenci utrzymywali ceny na niskim poziomie. Teraz muszą je podnieść, a najbardziej zdrożeją m.in. soki, nabiał i mocne alkohole - informuje "Puls Biznesu".
Spowolnienie gospodarcze nie skłaniało do zakupów, stąd sieci handlowe rozwinęły ofertę dyskontową, a producenci akceptowali niskie marże. Jednak cen żywności na tak niskim poziomie nie da się już utrzymać i w II połowie roku należy się spodziewać fali podwyżek - czytamy w gazecie.

Powodem tego jest fakt, że poszły w górę koszty produkcji. Np. koncentrat pomarańczowy zdrożał w ostatnich miesiącach o kilkadziesiąt procent. Ponadto dużo niższe niż w ubiegłym roku będą zbiory niektórych owoców i warzyw.

Do końca roku o ok. 10-15 proc. mogą wzrosnąć ceny produktów mleczarskich, które dotąd - zdaniem ekspertów - z powodu kryzysu sprzedawane były po kosztach.
Spodziewane są też podwyżki cen mocnych alkoholi czy też słodyczy na bazie kakao. Natomiast utrzymać się mają ceny cukru i wyrobów mięsnych.




POWIĄZANE

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...

Chaber bławatek (Centaurea cyanus L.), nazywany potocznie bławatkiem, to jeden z...

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę