Według szacunków Holenderskiego Rządowego Biura ds. Kontroli Jakości (KCB), w tym roku produkcja pomidorów w Holandii może sięgnąć nawet 840,0 tys. ton wobec 790,0 tys. ton w roku 2011 oraz 815,0 tys. ton w roku 2010 – informuje FAMMU/FAPA.
Zwiększy się także powierzchnia upraw tego warzywa na holenderskich polach, osiągając około 1,785 tys. ha. Ogółem w ubiegłym roku Holendrzy wyeksportowali łącznie 742,2 tys. ton pomidorów, co wobec 758,1 tys. ton rok wcześniej oznacza chwilowy spadek.
Do największych odbiorców holenderskich pomidorów należą obecnie Niemcy, którzy w zeszłym roku zakupili ponad 312,0 tys. ton. Na drugim miejscu pod względem zaimportowanych holenderskich pomidorów znalazła się Wielka Brytania z wynikiem 116,7 tys. ton – podaje FAMMU/FAPA.