A_BIO_AGRO_950

Zatrute mięso w Norwegii

28 marca 2006

Norwedzy znaleźli przyczynę licznych zakażeń bakterią coli. Sprawcą są wołowe kiełbaski. Służby weterynaryjne już drugi miesiąc prowadziły dochodzenie w sprawie zatrutego mięsa.

Przebadano tysiące próbek. Kilka z nich dały pozytywny wynik. Wszystkie dotyczyły kiełbasek. Norweska opinia publiczna przeżyła szok, gdy do szpitala trafiło 14-cioro dzieci z objawami zatrucia coli.

Jedna osoba zmarła. Weterynarze przestrzegali także przed spożywaniem wołowych wędlin wyprodukowanych w styczniu i lutym tego roku.


POWIĄZANE

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...

Chaber bławatek (Centaurea cyanus L.), nazywany potocznie bławatkiem, to jeden z...

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę