Od dnia 20 lipca br. Federacja Rosyjska przywróciła możliwość importu z Polski warzyw świeżych wyprodukowanych w Polsce. W związku z tym Główny Inspektorat Ochrony Roślin przedstawił zasady na jakich dostawy warzyw z Polski do Federacji Rosyjskiej będą mogły być realizowane - zasady te podajemy za FAMMU/FAPA.
Od momentu wznowienia eksportu warzyw do Federacji Rosyjskiej, oprócz dotychczas wymaganych dokumentów, przesyłki muszą być zaopatrzone w dodatkowe dokumenty tzw. „świadectwa tymczasowe", a podstawę do wystawiania tych dokumentów będą stanowiły wyniki
badań.
Tymczasowe świadectwa na eksport świeżych warzyw na rynek Federacji Rosyjskiej będą wystawiane przez organy wojewódzkiej Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa, na wniosek eksportera, dla gatunków, których uprawa w miejscu produkcji, została zbadana naobecność Shiga toksycznych bakterii E. coli.
Wysyłka z towarzyszeniem świadectwa tymczasowego będzie realizowana do czasu wykrycia w Polsce Shiga toksycznych bakterii E. coli w warzywach.
Tymczasowe świadectwa poza miejscem produkcji będą wystawiane wyłącznie wtedy, gdy wnioskodawca dostarczy wraz z wnioskiem dowód zakupu warzyw w danym miejscu produkcji oraz, gdy inspektor wystawiający dokument uzyska stosowne potwierdzenie, w oparciu o dane
przechowywane przez Państwową Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa, że uprawa gatunku, pozostali którego dotyczy wniosek, była w miejscu produkcji poddana badaniu na obecność Shiga toksycznych bakterii E. coli w ramach opisanego monitoringu.
Próbka do badania pobierana jest z partii, którą definiuje się w tym przypadku jako uprawę tego samego typu (polowa, pod folią, szklarniowa, itp.), jednego gatunku w danym cyklu produkcyjnym, w jednym miejscu produkcji. Monitoring obejmuje wszystkie miejsca uprawy warzyw w Polsce, z których planowany jest eksport do Federacji Rosyjskiej.
9397162
1